h i r d e t é s

Fedezzük fel bolygónk értékeit akár a kanapéról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Fedezzük fel bolygónk értékeit akár a kanapéról

2023. április 14. - 13:40

A National Geographic ezerarcú bolygónk kincseinek és titkainak megismerésére hív a Föld Napja alkalmából

Forrás: National Geographic India / Facebook

Minden évben április 22-én ünnepeljük a Föld napját szerte a világon. Bolygónk védelme közös érdekünk, amely az utóbbi évtizedek során egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt kap. A National Geographic küldetése elősegíteni a világ megértését, országhatárokon átívelve hívja fel az emberek figyelmét környezetünk értékeire és az azokat fenyegető veszélyekre. A csatornán számos izgalmas sorozat érhető el, amelyek segítenek ráhangolódni a Föld napjára, a National Geographic WILD pedig egy különleges műsorválogatással készül.

A Föld napjának története 1970-ben kezdődött, amikor egy amerikai egyetemista kezdeményezésére tömegek emelték fel hangjukat a természet megóvása érdekében. Ennek hatására mozgalmak indultak világszerte: új környezetvédő szervezetek alakultak, szigorú szabályozások léptek életbe környezetünk védelmére. A kezdeményezés célja a problémák bemutatása és a figyelem felhívása.

A National Geographic tematikus műsoraiban egy-egy természeti kincsre fókuszálva hívja fel a figyelmet a kihívást igénylő területekre. A világ különböző pontjait végig járva mutatja be bolygónkat, az azt körülölelő légkört, az életadó esőt, a hasznos energiát termelő Napot és szelet, a hulladék újrahasznosítást, a körforgásos gazdaságot, sőt a fenntartható építészet történetét is.

Volt egyszer egy bolygó: Az univerzumban több milliárd bolygó kering, azonban van egy közöttük, amelyik más, mint a többi: annyira különleges és gyönyörű, hogy nehéz elhinni, hogy egyáltalán létezik. Ezt a bolygót valamennyien jól ismerjük, és szinte minden fontosat tudunk róla. Vagy mégse? A sorozat amellett, hogy megismertet a Föld izgalmas történetével, bolygónk legcsodálatosabb, legritkábban járt vidékeire is elkalauzol lélegzetelállító felvételek segítségével.

Életadó eső: A Földön nem létezhetne élet az eső nélkül – a csapadék az egyik fontos eleme a hidrológiai ciklusnak, mely újra és újra megtisztítja és ihatóvá teszi a vizet, lehetővé téve, hogy ma ugyanazokkal a molekulákkal oltsuk a szomjunkat, mint évmilliókkal ezelőtt a dinoszauruszok. Ez azonban egy rendkívül kényes rendszer, melynek egyensúlyát a klímaváltozás egyre jobban megzavarja, mind szélsőségesebb időjárási jelenségeknek – aszályoknak és özönvízszerű esőzéseknek – utat engedve. Itt az ideje hát, hogy megértsük az eső mechanizmusát és az életünkben betöltött szerepét, hisz enélkül esélyünk sincs alkalmazkodni az előttünk álló viharos időkhöz.

A változás klímája: Melyek napjaink legígéretesebb és legmeglepőbb klímavédelmi projektjei és innovációi? Miként lehet műanyagból üzemanyagot előállítani? Laboratóriumi körülmények között „zöld”, környezetbarát húst készíteni? És hogyan haladnak a nap- és a szélenergiával, ill. a bioüzemanyagokkal kapcsolatos kulcsfontosságú fejlesztések? Ismerd meg a jövő technológiáit, melyeknek egyetlen feladata van: megőrizni a Földet olyannak, amilyennek a múltból örököltük.

A jövő mérnökei: Fenntartható módon élni, harmonikus viszonyt ápolni a természettel, a lehető legkisebbre csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Ez az egyik legnagyobb és legsürgetőbb kihívás az emberiség előtt a 21. században – egyebek mellett az építészet területén is. Hogyan vegyük figyelembe napjaink modern igényeit a várostervezés során? Miként szolgálhatja az építészet a természetet? Hogyan építkezzünk etikusan és természetközelien? A National Geographic egyszerre látványos és gondolatébresztő sorozatában különleges, a Föld erőforrásait tiszteletben tartó projekteket és a mögöttük álló elkötelezett, haladó szemléletű szakembereket mutat be.

A műsorok egész áprilisban elérhetők a National Geographic csatornán. Sőt, a National Geographic WILD egy különleges Föld napja műsorválogatással készül: egyes tudósok szerint a Föld az emberi tevékenység hatására az elmúlt negyven évben gyorsabban változott, mint bármikor a története során. Miként képes alkalmazkodni az élővilág egy ilyen léptékű átalakuláshoz? És melyek azok a pótolhatatlan, a jövőnket biztosító természeti és ökológiai kincsek, melyeket semmiképpen nem szabad veszni hagynunk? A Nat Geo Wild lebilincselő Föld-napi műsorválogatása efféle izgalmas témákban nyomoz bolygónk legérintetlenebb és legveszélyeztetettebb tájain április 22-én, szombaton 10:00-tól.