h i r d e t é s

Fekete hó hullott Szibéria több városában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fekete hó hullott Szibéria több városában

2019. február 18. - 09:38

 

Bizarr látvány fogadta három szibériai város lakóit: a Kemerovo régióban fekvő településeken (Prokopyevsk, Kiselyovsk és Leninsk-Kuznetsky) ugyanis napokon át fekete hó hullott.

Fekete hó hullott Szibéria több városában - Forrás: Sputnik International

Szibéria szénbányászati régiójának lakói azonnali intézkedéseket sürgetnek az ügyben. A közösségi oldalakon többen is beszámoltak róla, hogy vastag fekete hótakaró borítja az utcákat a térségben, amely sokak szerint előjele az emberek által okozott ökológiai katasztrófának. Az orosz médiában "posztapokaliptikusnak" nevezték a helyiek által megörökített koromfekete havazást. - írja az Érdekes világ

A jelenségért a környezetvédők szerint a kemerovoi szénbányák által okozott súlyos környezetszennyezés, illetve légszennyezettség a felelős, amit a helyi gyárak részben be is ismertek; meghibásodásra hivatkoztak és néhány létesítményt ideiglenesen le is állítottak. Hasonló esetre már máskor is volt példa Szibériában: tavaly például Mijszki bányászvárosát lepte be fekete színű hó, a jelenségért ott is az ipari üzemeket okolták.

A bányászatra épülő régió borzasztó egészségügyi statisztikákkal rendelkezik. A térség 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel kevesebb az amúgy is alacsonynak számító orosz átlagéletkornál, a rákos megbetegedések és a tüdőt érintő betegségek száma pedig jóval meghaladja az országos átlagot. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, egyébként is mindig sok szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik. A most tapasztalt jelenség szerintük egyértelműen bizonyítja, milyen katasztrofális a helyzet a régióban.


 

h i r d e t é s