h i r d e t é s

Fekete Laci visszavonul

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Fekete Laci visszavonul

2015. december 06. - 09:16
0 komment

 

A világ legerősebb embere, a mi Lacink, Magyarország Toldi Miklósa, azaz Fekete László (58) visszavonul. A sportoló idén jelentette be: közel 30 éves pályafutás után nyolc Világ Legerősebb Embere címmel a háta mögött – egy búcsúversennyel – befejezi karrierjét, és átengedi a terepet fiainak, akik már szintén többszörös világbajnokok.

Családi versennyel búcsúzik a világ legerősebb embere // Fotó: Isza Ferenc

Gyorsétteremekben nem lakik jól

Úgy hallottam, jó étvágyú ember. Délután két óra van, mi volt ma az ebéd?

Fekete László: Ó, sajnos nem sikerült hazamennem, így nem otthon ebédeltem. Olyan helyeken ettem, ahol nem szokásom. Gyorsétteremben viszont ma már kétszer kajáltam, ez valamelyest javít a helyzeten. Jól nem laktam, de legalább már nem látok duplán az éhségtől.

Ha jól tudom, 160 kg körül van a testsúlya, és egy családi ebédnél akár 15 kiló hús is kerül az asztalra. Ha vendégségbe megy, a házigazda felkötheti a gatyát...

Fekete: Nem szoktam vendégségbe menni, olyan helyre, ahol illemből 20 deka húst kéne ennem, nem szívesen megyek. Szűkebb családi körben eljárunk, na de ők tudják, mitől dörög az ég!

Harminc év aktív sportolás után úgy döntött, visszavonul. A kora az oka ennek az elhatározásnak?

Fekete: Ez is benne van, de nem a fizikális erőmmel van probléma, a jobb térdem rakoncátlankodik. Meg akarom előzni, hogy komolyabb műtétre kerüljön sor. Az emberi szervezet nem arra lett tervezve, hogy négy-ötszáz kilókat emelgessen. Ezt tudtam harminc éve is, sőt azt hiszem, szerencsés vagyok, hogy ennyivel megúszom. Elég volt a három évtizednyi versenyből.


A 130 állványra emelt 232,5 kilós golyóval ő tartja a rekordot/Fotó: feketelaszlo.hu

És a hírnévből? Azt meg lehet unni? Fekete Lászlót mindenki ismeri az országban!

Fekete: Nos, a hírnévből nem elég. De úgy gondolom, hogy a visszavo­nulásom után sem fogok ve­szí­teni az ismertségemből. Szerencsés vagyok, mert nemcsak itthon, de a ha­tá­ron túl is ismerősként köszöntenek. Sőt a határon túl szinte csodaként tekintenek rám. És mielőtt félreértené, nem a rajongásra vágyom. Eszmé­letlen az a fogadtatás és szeretet, amit kapok az em­berektől. Ez hiányozna.

Ezt viszont nem csak a sport miatt kapja...

Fekete: Persze hogy nem! Egyszerű a recept: becsület. Egy szó, de csodákra képes. Az emberek tudják, hogy falusi gyerek vagyok, ott a tisztelet, a becsület mindennél többet ér. Ha valakinek a mellkasán az ország címere van, csak olyan ember lehet, akire az emberek büszkék. És aki büszkén viselheti a mezt. Persze ehhez az kell, hogy méltósággal képviselje is az adott országot.

Búcsúversenyre készül

Sikert sikerre halmozott, de mégis, mi volt az, ami motiválta, az eredményei elérésében?

Fekete: Világéletemben rajongtam az országért, és boldog voltam, hogy képviselhetem. Az igazi motiváció az volt, hogy újra és újra megmutassam: egy ilyen kis nemzet is el tudja érni a világelsőséget.

Mikor tapasztalta, hogy erősebb, mint a többi ember?

Fekete: Amikor először becsalogattak az edzőterembe, ha jól emlékszem, 150 kilót kinyomtam fekve, 220 kilóval csináltam a felhúzást, 240 kilóval pedig guggoltam. Mindenki hüledezett, de ekkor még nem érdekelt az erő­sport semmilyen irányzata, kézilabdáztam.


Fekete László fiaival, László (balra), Miklós, Richárd/Fotó:RAS

Hogyan edz 58 évesen a december 5-i búcsúversenyre?

Fekete: Keményen! A búcsúverseny valójában világbajnokság, ahol én és három fiam, 4 fős csapatot alkotva kihívtuk az összes kontinens versenyzőjét megméretésre. Így nem lehet lazsálni. Tegnapelőtt edzésen 480 kilóval sétáltam 15 métert.

Mi a szakmája a legerősebb embernek? A nyugdíj még odébb van, mi lesz a verseny után?

Fekete: Hegesztőként dolgoztam. Nagyon sok versenyen úgy vettem részt, hogy a hegesztő mellől estem be, és már a nevemet mondták: László Fekete from Hungary. Mi változik? Nem járok majd versenyezni, és még talán a súlyokat is visszább veszem. Elég lesz a 300 kiló is a 480 helyett. Valamint a fiaimnak segítek majd a felkészülésben, akik már most szép eredménnyel büszkélkedhetnek. Laci fiam hatszoros, Miki háromszoros világbajnok, míg Ricsi vb-bronzérmes.

Nem gondolja, hogy 60 év körül a koleszterin miatt vigyázni kell most már egy kicsit?

Fekete: A falusi kosztnál egészségesebb nincs. Úgy vagyok ezzel, hogy inkább a koleszterin fenyegessen, mint az éhhalál.


Így nézett ki a fiatal Fekete László/Fotó:feketelaszlo.hu

 

blikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s