fbpx Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon

2021. május 20. - 10:40

 

Bár a teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa, a belföldi turizmus és a rendezvénypiac is látványos lendületet vehet júniusban – derül ki az Ipsos friss kutatásából. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A felmérés szerint a magyar felnőttek 70%-a oltáspárti, túlnyomó többségük regisztrált is a hivatalos weboldalon, ugyanakkor a regisztráltak körülbelül hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát.

Érezhetően lazul a fegyelem a magyarok körében, saját bevallása szerint most az emberek 87%-a hordja a maszkot, ami november óta a legalacsonyabb érték. A gyakoribb kézmosást, mint védekezési formát 73% említette, ami az Ipsos kutatásaiban az eddigi legalacsonyabb érték.

A rendezvények irányába a 30 év alattiak és a vidéki lakosok nyitottak leginkább az elmúlt 30 napban. Az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. Optimizmusra ad okot a szállásadók és vendéglátósok számára, hogy a magyarok kortól és nemtől függetlenül bátrabban foglalnak szállást az ország határain belül, egyedül a budapesti lakosok mutatnak még bizonyos mértékű kivárást.

Az általános oltási hajlandóság elérte 70%-os értéket. A 8% bizonytalan réteg mellett 22% az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51%) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11% regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot.

A hagyományosan elutasító 30 alatti korcsoportban egy hónap alatt kiemelkedően nagyot emelkedve, 68%-ra nőtt az oltási kedv (+26%-pont), míg a vakcinát ellenzők tábora a felére csökkent (26%). A legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon továbbra is magas a vakcina elutasítása (35% feletti), és ezzel összhangban a mért regisztrációs arány is elmarad az ország többi területétől (51% vs. 63%).

A magyarok 40%-a véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60%-os többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban. Az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz mérve jelentősen nőtt a szkepticizmus az újranyitás dátumát illetően. Míg a június, július és augusztus hónapok hasonló említést kaptak mint legutóbb, a korlátozások korábbi feloldását nem tartja valószínűnek a lakosság, sőt egyre erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20%). (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s