h i r d e t é s

Felelősségre vontak valakit az ukrán gép lelövése miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felelősségre vontak valakit az ukrán gép lelövése miatt

2020. január 26. - 08:14

 

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombaton közölte, már börtönben van az az ember, aki felelős az iráni légvédelem által lelőtt ukrán utasszállító január 8-ai katasztrófájáért.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter - Forrás: vajdasag.ma

"Börtönben van az az ember, akik tévedésből lelőtte az ukrán gépet"– idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség a minisztert. Zaríf mást nem árult el róla. Arról eddig még egyáltalán nem érkeztek hírek, hogy az iráni hatóságok bárkit is felelősségre vontak volna a történtek miatt, emlékeztetett az MTI.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe január 8-án, röviddel a felszállás után zuhant le, a gépen tartózkodó 176 ember meghalt. Irán a katasztrófa után napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Teherán először azt ismerte be, hogy a Forradalmi Gárda légvédelmi egysége véletlenül lőtte le a gépet, majd azt is, hogy két, rövid hatótávolságú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával.

Az ukrán sajtó szombati hírei szerint az Izraelben tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta egy interjúban: már a tragédia utáni napokban tudta, hogy a katasztrófa legvalószínűbb oka rakétatalálat volt, de szilárd bizonyítékok hiányában erről nem beszélhetett nyilvánosan.

Szavai szerint a hír hallatán azonnal felkereste az ukrán áldozatok hozzátartozóit, és közölte velük: százszázalékos biztonsággal mondhatja, hogy nem műszaki hiba, és nem a személyzethez tartozó hozzátartozóik tévedése vezetett a katasztrófához. (24.hu) / bumm.sk


 

h i r d e t é s