h i r d e t é s

Felemésztheti a tűz Orban kormányát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felemésztheti a tűz Orban kormányát

2020. november 15. - 15:50

 

A tragédia minden bizonnyal nem mentesül a politikai következményektől.

Ludovic Orban - Forrás: European People's Party

Tíz lélegeztető gépen lévő koronavírusos beteg életét vesztette, hét sérült állapota válságos azt követően, hogy szombaton este a kelet-romániai Piatra Neamţ-i kórház intenzív osztályán tűz ütött ki. A betegek életét mentő orvos életveszélyes állapotba került, őt Belgiumba szállítják. A tragédia okát vizsgálják, de úgy tűnik, egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, ez okozta a mindent felemésztő tüzet aznap, amikor új helyre költöztették az intenzív osztályt. A legfőbb ügyészség azonnal gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást.

A tragédia minden bizonnyal nem mentesül a politikai következményektől, főképp annak fényében, hogy 2015 október utolsó napján a 64 halálos áldozatot követelő bukaresti diszkótűz, a Collectiv tragédia nyomán az akkor regnáló Ponta-kormány megbukott, és végül 11 embert tartóztattak le. Romániában, bár tombol a járvány, több települést, köztük nagyvárosokat is vesztegzár alá kellett vonni, december 6-án parlamenti választásokat terveznek tartani. Ezt a hatalmon lévő liberálisok (PNL), az Orban-kormány és az ugyancsak PNL-s Klaus Johannis államfő mindeddig teljes mellszélességgel támogatta. A kórháztűz tragédia azonban felülírhatja politikai számításaikat, hiszen ezúttal nehéz lesz a nagy ellenfél, a szociáldemokrata PSD-re hárítani a felelősségét. A megye élén 2019 decemberétől, Ludovic Orban kormányalakítása óta PNL-s prefektus áll, a városnak a júniusi helyhatósági választás óta ugyancsak liberális polgármestere van, előzőleg pedig az ex-elnök Traian Basescu pártjának politikusa vezette, igaz a kórház jelenlegi menedzsere a PSD színeiben akart indulni a helyhatósági választásokon. A Piatra Neamț-i Megyei Kórházban rég óta gondok vannak, az elmúlt egy évben összesen nyolc menedzser váltotta egymást.

Azt, hogy előbb-utóbb politikai kérdéssé válik a tragédia a bukaresti Colectiv Clubban történt tűzvész egyik áldozata apjának nyilatkozata is jelzi. "Eltelt öt év, és a történet megismétlődik. Miért? A válasz egyszerű: azért, mert mindenki azt hiszi, hogy a Colectivben történt tűzeset egy balszerencsés véletlen volt. Nem, uraim, a Colectivban történteket a nemtörődömség, a korrupció, a felelősség elhárítása, a megelőzés hiánya, a tolvajlás és az aljasságotok eredményezte. Nem változtattatok semmit, és lám, a tűz ismét lecsapott, és áldozatokat szedett" – fogalmazott a román politikusoknak üzenő édesapa. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s