h i r d e t é s

Felére csökkent Magyarország gázolajtartaléka

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Felére csökkent Magyarország gázolajtartaléka

2022. október 10. - 06:20

Már csak egy-két hétre való gázolaj maradhatott a magyarországi biztonsági tartalékban, miután október elején újabb jelentős mennyiséget értékesíthetett belőle a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ). – írta meg a Portfolio.hu. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A szervezet a kőolaj, benzin, kerozin és földgáz mellett a stratégiai gázolajkészlet nagyságát is havonta közli honlapján, és bár egyelőre csak az augusztus végi állapotok ismertek, ezek, illetve a tartalékból való vásárlásra szeptember végén kiírt pályázat alapján lényegében elolvadt a tartalék. A február óta tartó folyamatos csökkenés hatására augusztus végén a gázolajtartalék 243,1 kilotonna (ezer tonna) volt, szeptember 21-én pedig az MSZKSZ - meglehetősen rövid határidőkkel - egyfordulós pályázatot hirdetett180 millió liter gázolaj megvételére, az értékesítésre pedig a kiírás szerint október 4-én 14 óráig sor is kerülhetett.

A legutóbbi ismert készletadatból az értékesítésre kiírt mennyiséget kivonva kapott 63,1 ezer tonna hozzávetőleg 75 millió literes tartalékot jelent.

A Magyar Ásványolaj Szövetség első féléves üzemanyag-fogyasztási statisztikája alapján ez valamivel több mint 10 napra elegendő (prémium dízel fogyasztás nélkül).

A felhasználás szezonálisan változik, télen pedig jóval alacsonyabb a gázolajfogyasztás, ezzel együtt jelentősnek nem nevezhető a tartalék.

A biztonsági gázolajtartalék február végén még közel 500 ezer tonna volt, ez az utolsó ismert hivatalos adat szerint nyár végére kevesebb mint felére esett, és a fentiek alapján azóta valószínűleg tovább olvadt. A benzin esetében nem volt ilyen nagymértékű a készlet esése; itt január végén állt a legmagasabban az idei tartalék, 265,2 ezer tonnával, ami augusztus végére 173,2 ezer tonnára süllyedt. A biztonsági kőolajkészlet pedig - kisebb hullámzás mellett - még emelkedett is, a január végi 614,3 ezer tonnáról augusztus végéig 704,6 ezer tonnára. (A 2 ezer tonnás kerozintartalék mennyisége nem változott.)

A vonatkozó szabályozás szerint a stratégiai készletnek meg kell felelnie a hazai nettó importra vetített legalább 90 napnyi mennyiségnek; a nyár végi állapot szerint a "készletnapok" száma nyár végén összességében 73 volt, miután az év elején még 99 volt. Összességében a stratégiai üzemanyag-tartalék augusztus végén már harminc éve nem látott mélyponton volt - számolt be a portál korábban a hvg.hu cikke alapján.

A hatósági üzemanyagárstop bevezetése óta piaci szereplők - köztük a nagykereskedőként a piacot ellátó Mol - és iparági szakértők egyre nagyobb számban figyelmeztettek arra, hogy a lépés komoly ellátási problémákhoz vezethet, különösen a gázolajpiacon, miután az árstop miatt a hazai import jelentős része kiesett, hiszen a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy 480 forintos áron értékesítsék az üzemanyagot. A helyzet kezelése érdekében a kormány július végén bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a 480 forintos árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre tartják fent, másoknak nem jár a 480-as benzin, vagyis kizárják a vállalatokat is.

A Shell szintén az árplafon tavaly november közepi bevezetése óta hangsúlyozza, hogy az intézkedés piaci nehézségeket okoz, a vállalatnál - sok szakértővel együtt - nem számítottak a hatósági tarifák év végig tartó kitolására sem. Ebben a környezetben sok ipari fogyasztó kezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de - még piaci áron is - olcsóbb dízelre - mondta el a minap a Népszavának Vecsey Sarolta, a társaság Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója.

Ehhez kapcsolódó hír volt az elmúlt hetekből, hogy a Mol szeptember 18-án jelentette be, hogy befejeződött a százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa. Az MTI-nek küldött akkori közleményük szerint a társaság tartotta az ütemtervet és minden üzemet újraindított, így ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot. Tájékoztatásukból az is kiderült, hogy a karbantartás második fázisa a tervek szerint október 9-én kezdődik, melynek során további üzemek tervezett nagyjavítását végzik el a szakemberek. A munkálatok befejezése november első harmadára várható. (Portfolio)

Az RTL Híradónak energiapiaci szakértők azt mondták, a készlethiány valószínűleg nem okoz majd problémát, mert nyersolajból a szokásosnál több van készleten.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky