h i r d e t é s

Felfüggesztik Simonka György mentelmi jogát?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felfüggesztik Simonka György mentelmi jogát?

2018. október 18. - 08:09

 

Kicsit megkésettnek tűnik a lépés annak tükrében, hogy vélhető bűnszervezeti tevékenységét már többek közt mi is firtattuk

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Még a (szenny)vizit sorozatunkban is előkelő helyet kapott, mint Békés megye kiskirálya. Érdekes módon mindezen gyanús események sem voltak elegendőek ahhoz, hogy érdemi vizsgálat induljon. Eddig.

A Legfőbb Ügyészség olyan pillanatot választott bejelentésére, ami meglehetősen jól szemlélteti a kormány működését. Lehet, hogy Polt Péter nem figyelt oda eléggé?

Miközben a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség terjedelmes közleményben tudatta, hogy kezdeményezi Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, a kormánypárti politikus – a Facebookon közzétett beszámoló szerint – épp a Polgárőrség érdemérmét vette át Békés megyében. /24.hu/

Jól példázza az eset, kiket tart a kormány kitüntetésre érdemesnek. Bár azok után, hogy a kormány otromba propagandistáját, Bayer Zsoltot is kitüntették, aligha lepődhetünk meg Simonka elismerésén.

Vélhető módszerei egyébként jól ismert sémát követnek, ahogy azt az Index cikkében részletesen kifejti:

Simonka és bűntársai felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

Ami ennél is durvább:

Simonka kikötötte, hogy egyes beruházásokon dolgozó cégek a felülárazott vállalkozói díj komoly részét – általában 45%-ot – készpénzben fizessék vissza neki.

Az eddigi adatok szerint Simonkáék 1,4 milliárd forint vagyoni kárt okoztak. Az alábbiakkal vádolják Simonkát:

  • kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • kétrendbeli folytatólagosan és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

Nincs azonban okunk fellélegezni, hogy a mentelmi jog felfüggesztését kezdeményezik, nem jelenti következésképpen azt, hogy meg is történik. Másfelől, ismerve a Fidesz kegyeltjeinek kijáró védelmet, semmi nem garantálja, hogy az igazság napvilágra kerül.

Az egyetlen, meglehetősen csekély esély arra, hogy Simonka megkapja méltó büntetését – de inkább annak töredékét – akkor lehetséges, ha a Fidesz őt, mint feláldozható embert dobja a farkasok közé. Feltéve, ha az a cél vezérli őket, hogy elmondhassák: „Lám, mi nem tűrünk semmi törvénytelenséget!” És az egészben az a legszomorúbb, hogy a népecske meg is eszi majd ezt, noha ha nem is tudható, sejthető, hogy a hasonló tevékenységek zavartalan folynak tovább.


 

h i r d e t é s