h i r d e t é s

Feltámad a szél, záporok jöhetnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Feltámad a szél, záporok jöhetnek

2019. április 22. - 06:06

 

Húsvétkor is kedveznek a feltételek a szabadtéri programoknak, de hétfőn már záporok is lesznek. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt délen lesz több napsütés, északon többfelé befelhősödik az ég. Északon kisebb eső is lehet, máshol csapadék nem valószínű.

Délután többször megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Északkeleten többfelé lehet zápor, máshol csak néhol alakul ki kisebb eső. Megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Kedden erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon zivatar is kialakulhat. Megerősödik a délkeleti szél. Kora délután 11, 17 fok várható.

Orvosmeteorológia

Hétfőn átmeneti szünet után ismét párásabb, fülledtebb idő várható, és a keringési panaszok is ismét felerősödhetnek. A tartós terhelés rendkívül kimerítőleg hat. - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn fronthatás nem érvényesül,de ismét labilis levegő tölti ki a Kárpát-medencét: az átmeneti, élettanilag kedvezőbb nap után újra előjöhetnek az előző napokban tapasztalt panaszai. Mivel csak rövid ideig tudott pihenni a szervezete, a tartós terhelés még kimerítőbb – még abban az esetben is, ha az egészségesebbek közé tartozik. Ebben a kedvezőtlen humánmeteorológiai helyzetben ügyeljen arra, hogy legalább az étkezés során ne terhelje magát feleslegesen. A húsvéti nehéz fogások, a sok cukros édesség már egyébként is igénybe veszi az emésztőrendszerét, ezért most különösen fontos a kiegyensúlyozott, könnyű táplálkozás.

A fogások nagy arányban tartalmazzanak friss zöldségféléket, húsok közül pedig inkább a soványakat, illetve halat. Naponta többször, kisebb adagok fogyasztása javasolt, lehetőség szerint egyenletesen elosztva. Mindemellett növelje meg a folyadékfogyasztást is – a legjobb a szénsavmentes, tiszta víz. Kerülje a kávét, élénkítésre inkább a zöld tea ajánlott.

A vérnyomásproblémákkal, keringési rendellenességekkel élők számára különösen fontos a pihenés. Ezért ha ebbe a csoportba tartozik, akkor továbbra is fokozottan figyeljen arra, hogy kellően kialudja magát, és próbálja meg tudatosan kerülni a stresszhelyzeteket is. A fülledtebb tájakon nehézlégzés, légszomj léphet fel, a zivatarok idején pedig romolhat az asztmások állapota is.

Az UV-sugárzás általában mérsékelt marad, de főként északnyugaton rövid időre elérheti az erős fokozatot. A leégés veszélye nem fenyeget, időben és térben is gyorsan ingadozik az UV-sugárzás.

A közlekedést többfelé nehezítik vizes útszakaszok, északkeleten pedig helyenként erős oldalszélre is számíthat. Záporok, zivatarok idején egyébként bárhol előfordulhat szélerősödés, ekkor akár viharos széllökések is lehetnek. A figyelmetlen, ingerült sofőrök tovább fokozzák a balesetveszélyt, vezessen lassabban és körültekintően!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s