h i r d e t é s

Feltűnt egy Banksy-graffiti Budapesten: Orbán van rajta, Thomason, a gőzmozdonyon ül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Feltűnt egy Banksy-graffiti Budapesten: Orbán van rajta, Thomason, a gőzmozdonyon ül

2018. június 25. - 12:27

 

A kép a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán látható, amíg le nem festik a közteresek. - írja a zoom.hu.

Banksy graffitije Orbán Viktorról Budapesten, a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán / Fotó: Tóth Roland Forrás: zoom.hu

A 444 egyik olvasója értesítette a portált, hogy talált egy graffitit, ami mellett ott áll Banksy aláírása. Ez már alapból különleges esemény, hiszen a világ leghíresebb és legrejtőzködőbb művésze Budapesten eddig még nem tette le a névjegyét, a legközelebb akkor került a magyar fővároshoz, amikor 2012-ben majdnem kiállítása nyílt a Műcsarnokban, de az végül nem jött össze.

Most azonban ugyan nem minden kétséget kizáróan, de erősen úgy tűnik, hogy megvan az első, Magyarországon készült Banksy-graffiti, a zarándokok a budapesti Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán keressék. Az eredetiség lehetőségét erősíti, hogy Banksyt legtöbben a Massive Attack frontemberével, Robert Del Najával azonosítják, és hát a zenekarnak szombaton volt koncertje a Papp László Budapest Sportarénában.

A graffiti Orbán Viktort ábrázolja Thomason, a gőzmozdonyon.

Ez nyilván utalás a felcsúti kisvasútra, aminek csodálatos életéről a brit művész is könnyen értesülhetett, hiszen uniós biztosok is pöfögtek rajt’, ellenőrizendő, hogy a közlekedési kuriózum valóban megéri-e a pénzét. De a Massive Attack koncertjén is többször felbukkant Orbán-kritika.

A falfestmény illegális helyen van egyébként, simán elképzelhető, hogy lefestik a közteresek. Innen is üzenjük nekik, hogy ne tegyék! Az összegraffitizett házban lakó olvasónk, Tóth Roland szerint vasárnap éjjel vagy hétfőn hajnalban kerülhetett oda a festmény.

Tegnap még nem volt ott, ez tuti, napi szinten megyek el a fal mellett, feltűnt volna

 – mondta Roland.

Frissítés (15:53)

A kép mellett ott egy aláírás: Banksy. A graffitit azonban nem a álnév alatt rejtőzködő híres streetart-művész készítette. Az Index egyik olvasója, majd maga az Index is rákérdezett Banksy hivatalos emailcímén, hogy ő készítette-e a képet. A válasz pedig ez volt:

This is not by Banksy. It is the work of an imposter.

Azaz a kép nem Banksy munkája, hanem egy szélhámosé, aki visszaélt a névvel.

zoom.hu/varosikurir.hu


 

h i r d e t é s