h i r d e t é s

Felzabálja bükkerdőinket a klímaváltozás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felzabálja bükkerdőinket a klímaváltozás

2019. augusztus 04. - 11:27

 

Nálunk is hatással van a fákra a klímaváltozás, több fafaj is korábban hullajtja a lombját, vagy elszárad a csúcsuk.

Bükkös a Mátrában, Sombokor tövében - Forrás: wikipedia

Magyarországon is hatással van a fákra a klímaváltozás, több fafaj is korábban hullajtja a lombját, vagy elszárad a csúcsuk. A folyamatot az erdőgazdálkodás átalakításával lehetne megállítani - hangsúlyozta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, Ódor Péter erdőökológus. - írja az Infostart

Az elmúlt időszakban egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás, egyre gyakrabbak a szélsőséges időjárási események, így például a nyári aszály is. Ugyanakkor több csapadék hullik télen, illetve hirtelen módon, így a vizet a növények nem tudják hasznosítani.

Ódor Péter erdőökológus, az MTA Ökölógiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az InfoRádióban úgy vélekedett, több fafaj számára Magyarországon is kedvezőtlenebbé vált a klíma.

"A leginkább klímaérzékeny fajnak a bükk tekinthető, ami hegyvidékeink magasabb térszínein, illetve a Nyugat-Dunántúlon Zalában, Vas megyében fordul elő alacsonyabb térszíneken. Ezenkívül a legfontosabbak a tölgyek. A klímaváltozás hatására megfigyelhető egyfajta eltolódás;

ami korábban kifejezetten bükkös klímájú területnek számított, ott a bükk már nem tud annyira felújulni, ezeken a helyeken egyre inkább gyertyánostölgyes, tölgyes zóna foglalja el a helyét.

Gyakorlatilag ezt lehet megfigyelni, hogy a zárt erdők formája is kezd átalakulni" - mondta Ódor Péter.

Arról, hogy gazdálkodási módszerekkel megfordítható-e ez a folyamat, úgy vélekedett, hogy igen, Magyarországon az általános gazdálkodási mód a vágásos gazdálkodás; ez ugyan sokkot jelent az "újulatoknak", mert alapvetően a nyíltabb területeken a klímaváltozás negatív hatásai sokkal fokozottabban érvényesülnek.

"Ezzel szemben van egy másik irányvonal:

a folyamatos erdőborítás melletti gazdálkodás, ahol egy-egy fát vagy kisebb facsoportokat termelnek ki, és ilyen körülmények között az erdő klímapufferoló hatása, ami megvan az árnyékolás révén, tud érvényesülni, a csemetéknek van esélyük felújulni"

- ecsetelte Ódor Péter.

Finoman befolyásolni a fafajösszetételt elmondása szerint úgy lehet, hogy a természetes újulat kínálatát jobban figyelembe veszik.

"Kicsit belenyúlni abba, hogy a szárazabb klímához jobban adaptálódott állomány is megjelenjen a hazai állományban."

Felmerül a fafajcsere lehetősége is az erdők kapcsán, de Ódor Péter sokkal inkább azt pártolja, hogy az őshonos fajok megtartása mellett engedjenek teret a tölgyeknek, más, szárazságtűrő fajoknak - amíg persze van választék az őshonos fákból. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s