h i r d e t é s

Fenyegetőzik a Facebook, hogy kivonul Európából

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fenyegetőzik a Facebook, hogy kivonul Európából

2022. július 07. - 17:08

Az ír adatvédelmi hatóság megtiltotta a Metának, hogy a felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa. A cég korábban azzal fenyegetőzött, ha ez megtörténik, kivonul a szolgáltatásaival Európából.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Könnyen lehet, hogy a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a Facebook- és Instagram-felhasználók számára a következő időszakban. A Politico ugyanis arról ír, hogy az ír adatvédelmi bizottság azt közölte, nem engedi meg a két platformot birtokló Metának, hogy a felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa.

Az ügy még 2022 elején kapott nagy nyilvánosságot, amikor a szokásos éves jelentésében – amit az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet számára adott le a cég – elrejtette azt az információt, miszerint ha nem sikerül a kérdésben megállapodni, a szolgáltatásokat elérhetetlenné teszik a felhasználók számára.

Fontos, hogy a mostani helyzet még nem tekinthető véglegesnek. Az ír hatóság egyelőre csak egy tervezetet küldött el az európai adatvédelmi szabályozó hatóságoknak, azoknak pedig egy hónapjuk van arra, hogy véleményezzék.

Az Európai Bíróság még 2020-ban semmisítette meg az EU és az USA közötti adatáramlásról szóló adatvédelmi egyezményt, a Privacy Shieldet, mert a bíróság szerint az USA megfigyelheti a felhasználókat. Az ítélet megnehezítette a Meta és más cégek számára is az adattovábbítást.

A Meta többször figyelmeztetett, hogy ha valóban marad a döntés, akkor kivonul Európából.

Az EU és az USA jelenleg egy új adatvédelmi egyezményről tárgyal, ami lehetővé tenné, hogy az ír rendelettől függetlenül is továbbítsák az amerikai cégek az adatokat az Egyesült Államokba. A probléma az, hogy bár a politikai akarat megvan, a jogi tárgyalások elakadtak, és valószínűleg nem zárulnak le az év vége előtt. (hvg.hu)