h i r d e t é s

"Fiatalok, nem vagytok sérthetetlenek"

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

"Fiatalok, nem vagytok sérthetetlenek"

2020. március 26. - 09:01

 

Fogadjátok meg a WHO üzenetét! Ennek a posztnak nem az a célja, hogy megijesszen, nagyon jó esélyed van rá, hogy enyhe tünetekkel átvészeld az egész járványt. De ha hordozó vagy, és terjeszted a vírust, akaratod ellenére is kórházba juttathatsz másokat. Maradj otthon!

Forrás: pandemia.hu

Igen, ha fiatal vagy jó eséllyel csak enyhe tüneteid lesznek. De ez nem biztos. Vannak fiatal áldozatok is és sokan vannak intenzíven. Ezt a gyűjtést a pandemiai.hu azért készítette, hogy ráébresszen arra, neked is otthon kell maradnod! Oszd meg, hogy terjedjen az üzenet – maradj otthon!

Fiona Lowenstein – 26 éves

Fiona 26 éves, jóga oktató. nem volt semmilyen egészségügyi problémája korábban. -Így ír helyzetéről: “Március 13-án pénteken belázasodtam, szombaton már köhögtem is és fájt a fejem, de vasárnapra jobban lettem, a lázam is lement. Hétfő hajnalban azonban újra rosszabbul lettem, hánytam alig kaptam levegőt. Amikor az orvost hívtam már alig kaptam levegőt. Kórházba kerültem, ahol oxigént kaptam.” Fiona üzenetét itt olvashatod el.

Jeffrey Ghazarian – 34 éves

Jeffrey Ghazarian, 34 éves az Egyesült Államokbeli Orlandóból. Március 7-én kezdett el köhögni, majd belázasodott. Március 13-án kórházba került tüdőgyulladással, ekkor már a tüdejének 60-70% nem működött. 7 nappal később meghalt.
Jeffrey 2016-ban gyógyult ki a rákból, gyerekkorában asztmás volt, az orvosok szerint ez is szerepet játszhatott a halálában.

Emma – 12 éves

Emmáról nincs fényképünk, és ez nem is baj. Március 15-én diagnosztizáltak nála tüdőgyulladást. Pénteken diagnosztizálták nála a koronavírust, szombaton már kórházban volt, és lélegeztetőgéppel tartják életben. Bátyja 13 éves egyedül van otthon karanténban, az édesanyja a kórházban van Emmával. Forrás: CNN

Francisco Garcia – 21 éves

Francisco Garcia 21 éves spanyol fociedző. A malagai Atletico Portada Alta ificsapatát edzette. Március 15-én már kórházban volt, de az állapota stabil volt – mondta el a klub elnöke Pep Bueno. De aztán az állapota gyorsan romlott és hétfőre meghalt. A kórházban állapították meg, hogy a koronavírus mellett leukémiában is szenved, aminek eddig még nem volt tünete. Forrás: New York Post

Chloé – 21 éves

Chloé, 21 éves a legfiatalabb áldozata a koronavírus járványnak Nagy-Britanniában. A család állítása szerint nem volt ismert egészségügyi problémája. Édesanyja fordult a közösségi médián mindenkihez: “Mindenki, aki azt gondolja, hogy ez csak egy vírus…ez a vírus elvette a 21 éves lányom életét.”

Sehraz, 16 éves

Sehraz 16 éve a hollandiai Braga-ban él. Március 5-én lett rosszul, hányt és fájt a feje. Nem volt egészségügyi problémája, még csak éve óta be sem lázasodott. A fiú egyre rosszabbul lett, ágyba került, belázasodott, és egyre nehezebben lélegzett. Végül kórházba került, majd lélegeztetőgépre, végül Rotterdamba az intenzív osztályra, ahol mesterséges kómában tartják. “A család egész Hollandiához fordul: “Vegyétek komolyan…Reménykedünk a csodában“. Forrás: RTL

Elham – 22 éves

Elham Sheikhi 22 éves iráni lány. A nemzeti futsal válogatott tagja, aki Qom városában élt Iránban. A lány február 17-én került kórházba, majd tíz nappal később február 27-én meghalt.

Mattia – 38 éves

Mattia 38 éves, ő volt az az “első beteg” Olaszországban. Mattia maratonfutó volt és amatőr focista. Először csak enyhe tüdőgyulladás alakult ki nála, de semmilyen kezelésre nem reagált, később lélegeztetőgépre került. Február 21-én került kórházba, március 9-én hagyhatta el az intenzív osztályt. Túlélte. Amíg ő a kórházban volt a felesége megszülte gyermeküket. Forrás: ABCNews

Tara, 39 éves

Tara Jane Langston Angliában él, 39 éves édesanya, jó egészségi állapotban volt. A párjával egy Lengyelországban tett kirándulás után lett rosszul, majd nem sokkal később kórházba került. A légzéséhez oxigénre volt szükség, most már kissé jobban van. Elmondása szerint olyan érzése volt “mintha üvegszilánkok lettek volna a tüdőmbe” Forrás: metro.co.uk

Ms Deng és Dr. Xia

Ms. Deng és Dr. Xia mindketten 29 évesek voltak, mindkettő házas és egy-egy gyermekük volt. A gyerekeiknek nem árulták el, hogy megfertőződtek: „Anya keményen dolgozik, hogy megmentse az embereket.” – mondták, de mindketten kórházba kerültek és mivel a szervezetük már nem tudta elég oxigénnel ellátni őket lélegeztetőre kerültek. Február 7-én Dr. Xia szíve megállt.

Az orvosoknak sikerült újjáéleszteniük, de a szervezete nem bírta a küzdelmet és február 23-án meghalt. Ms Deng túlélte: „A halál küszöbén jártam.” – írta később. Két 29 éves nő. Egyikük túlélte, a másik meghalt. Teljes történetük itt olvasható.

Narjes Khanalizadeh – 24 éves

A 24 éves lány egy iráni kórházban dolgozott nővérként. Mivel nem volt elég védőfelszerelésük, ő is elkapta a vírust. Február 20-án halt meg.

Ramin Azizifar – kora nem ismert

Ramin egy teheráni kórházban dolgozott ápolóként, február 28-án halt meg koronavírus fertőzésben.

És egy üzenet egy iráni nővértől

“Kérlek titeket az Isten szerelmére, ne gyertek ki a házaitokból…már több mint száz halottat láttam”

Mindez az adatok nyelvén

És akkor lássuk a nyers számokat:

0-9 évesek:

 • Spanyolországban 129 0-9 éves gyermeknél azonosították a koronavírust. 34-en közülük (ez 26%-a a fertőzötteknek) kórházi ellátást igényelt. Egy gyerek került intenzív osztályra.
 • Olaszországban, Kínában és Dél-Koreában nem halt meg gyermek 9 éves kor alatt
 • az eddigi legnagyobb tanulmány adatai szerint a gyermekek körében az esetek harmada minősült súlyosnak, és ezen esetek fele kritikusnak (tehát kb. 17%).

10-19 évesek

 • Spanyolországban eddig 221 tinédzsernél, azaz 10-19 éves közöttinél diagnosztizáltak koronavírust. 15-en kerültek közülük kórházba (7 százalékuk). egyikőjük meghalt (0,4%).
 • Kínában ebből a korosztályból a diagnosztizáltak 0,2%-a halt meg.
 • az Egyesült Államokban  ennek a korosztálynak az 1,6%-a került kórházba.

20-29 évesek

 • Spanyolországban 1285 fő esett a 20-29 éves korosztályba 183-an kerültek kórházba, ez 14%. Nyolcan igényeltek intenzív ellátást, azaz lélegeztetőgépet. Négyen haltak meg, ez 0,3%.
 • Kínában ennek a korosztálynak 0,2%-a halt meg azok közül, akik elkapták a fertőzést.
 • az amerikai járványügy a 22-40 éves korosztályt vizsgálta. 14,3% került kórházba, 2% intenzívre, 0,1% halt meg.

30-49 év közöttiek

 • Spanyolországban 5127 fő esett ebbe a korcsoportba 1028-an kerültek kórházba (20%), 55-en igényeltek intenzív ellátást (1.1%) és 3-an haltak meg (0,2%).
 • a halálozási arány, Olaszországban 0,3%, Kínában 0,2%,  Dél-Koreában 0,1%

Ezt a cikket azért tettem fel, mert még ma is látom a Facebookon, hogy “majd jót röhögünk a végén, ha vége lesz ennek a műbalhénak”. Talán így, konkrét személyeken keresztül érthetőbb ennek a járványnak a súlya.

A WHO üzenete“Fiatalok, nem vagytok sérthetetlenek”

Ennek a posztnak nem az a célja, hogy megijesszen, nagyon jó esélyed van rá, hogy enyhe tünetekkel átvészeld az egész járványt. De ha hordozó vagy, és terjeszted a vírust, akaratod ellenére is kórházba juttathatsz másokat. Maradj otthon!

Forrás: pandemia.hu


 

h i r d e t é s