h i r d e t é s

"Fideszes bűnszervezetek kaptak kulturális támogatást"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Fideszes bűnszervezetek kaptak kulturális támogatást"

2019. december 19. - 09:41

 

A nyilvánosságra került adatok szerint milliárdokat kaptak fideszes kötődésű, sok esetben arra jogosulatlan szervezetek a kulturális tao-t helyettesítő támogatásból - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gy. Németh Erzsébet, aki Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese is, úgy fogalmazott: a kormány a kultúrára szánt támogatást szétosztotta a "fideszes bűnszervezetek" között.

A DK szerint a Fidesz ezzel beismerte, hogy politikai alapon akarja átalakítani a kulturális életet

- tette hozzá.

Mint elmondta: a támogatásból olyan fideszes önkormányzatok, Fidesz közeli szervezetek, fideszes politikusok családi cégei részesültek, amelyek sok esetben nem foglalkoznak előadó-művészeti tevékenységgel.

Példaként említette, hogy Bajkai István fideszes politikus felesége 70 millió forintot kapott, a szintén fideszes L. Simon Lászlóhoz köthető cégek székhelyére bejegyzett Levendula Színpad Kulturális Kft, pedig 125 millió forintot.

Ugyanakkor a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar csupán 235 millió forintot

- sorolta.

Úgy vélekedett: mindez azt jelenti, hogy a kormány azért szüntette meg a kulturális tao-t, hogy csak fideszesek kaphassanak pénzt, illetve a kultúra politikai alapú irányítása érdekében fogadtatták el a színháztörvényt és ezért akarták "beszántani" a Nemzeti Kulturális Alapot is.

Hangsúlyozta, hogy aki fel akarja számolni a kultúra szabadságát, az a főváros, illetve a nemzet szabadságát akarja elvenni, ám Budapest meg fogja óvni a kultúra szabadságát

- mondta Gy. Németh Erzsébet.

Barkóczi Balázs, a párt szóvivője a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: egyetértenek az MSZP hétvégi bejelentésének tartalmával, amely szerint a 2022-es országgyűlési választásokon ellenzéki összefogásra és közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre van szükség.

A DK üdvözli ezt a kezdeményezést - mondta a szóvivő.

(MTI)


 

h i r d e t é s