h i r d e t é s

Figyelmeztetés?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Figyelmeztetés?

2018. július 19. - 07:58

 

Nemrég egy furcsa tűzesetet tett közzé weboldalán a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A 2018- április 29-én bekövetkezett tűzben több autó és egy tréler teljesen megsemmisült, több jármű megrongálódott. Megtudtuk, hogy a tűzeset a szekszárdi volt húsipar területén történt, egy Polgárőr autó is a tűz martaléka lett, így oknyomozásba kezdtünk.

Oknyomozói munkánk eredményes volt, eljutottunk ahhoz a személyhez, akihez a kiégett járművek egy része tartozott. Kurtyán Ferenc elmondta, hogy az általa vezetett sportszövetség bérel a területen telephelyet, itt készítik fel mentőjárműveiket, versenyautóikat.

Kérdéseinkre az alábbi válaszokat és képeket adta:

Mi történt önöknél, tudják-e a tűz keletkezésének okát?

A felszerelt térfigyelő kamerán az látszik, hogy a betonkerítés előtt tárolt Ford Transit kisteherautó mellett egy nagy láng lobbant fel hirtelen és közel kétméteres lánggal égni kezd egy dús lombozatú bokor. Nem az avar, hanem a zöld bokor. 20 perc elteltével terjedt át a tűz a bokorról a csőrös Ford Transitra úgy, hogy az avar ekkor még nem gyulladt meg.

A tűz keletkezésének helye az alábbi képen látható.

Szándékosságra gyanakodott?

Igen. Ezt akkor közöltem is a helyszínen a tűzoltókkal. A gyanút elsősorban három furcsa tény keltette fel bennem. Ahogy a fenti képen is látható, egy műanyag ponyván állt egy kék Quad, melynek a műanyag borítása szinte teljesen ép maradt, miközben mellette és mögötte megsemmisültek a járművek. Azt is furcsának találtam, hogy a betonkerítés előtt álló járműveket 60-70 cm magas beton fal választotta el egymástól, mégis úgy sikerült porig égniük, hogy a mögöttük levő lehullott száraz falevél egy része ép maradt, mint ahogy az alábbi képen látható.

A 60-70 cm magas betoncsíkon és a betonkerítésen látható módon alig van égési nyom, korom, pedig a megsemmisült járműveken az alumínium keréktárcsák, alkatrészek, üvegek is elolvadtak, tehát hatalmas hőmennyiség volt.

Az átvizsgálásra váró polgárőr terepjáró is porig égett, a keréktárcsák többsége elolvadt, a rugók a melegtől összeültek és csodák csodájára a közvetlen mellette álló Jeep Cherokee csak enyhén perzselődött meg. Ez azért is megmagyarázhatatlan természetes keletkezésű és terjedésű tűz esetén, mert a Jeep jobb oldalán álló Renault Clio versenyautó is porig égett úgy, hogy se a fülkében, se a karosszéria külsején a fényezésen kívül nem volt más éghető, gyúlékony anyag. Az égés hőfoka ennek ellenére olyan magas volt, hogy a Renault összes ablaka szó szerint elolvadt és befolyt az utastérbe. A Cherokee pedig szinte csak fénysérülést szenvedett. Ettől azért joggal villannak fel hatalmas kérdőjelek az ember agyában.

Az ügyben tűzvizsgálat indult és később pluszba feljelentést is tettem

Ön szerint szándékosság történt?

Meg kell nézni a térfigyelő kamera felvételét a tűz keletkezéséről és mindenki eldöntheti.

És milyen indokból?

Bármilyenből. Az elmúlt években helyi politikai vezetőként sok mocskosságra fényt derítettem. Az általam kezdeményezett eljárások során minden esetben kép, film, hang, közokirat, vagy hivatalos irat volt a csatolt bizonyíték, mégis kudarcba fulladt az ügyek kivizsgálása. Gondolom ezekben az esetekben is a véletlen közjátéka játszhatott szerepet. Azt tartja a mondás "egyszer minden kiderül", talán ezt is megtudjuk egyszer.

Bármit lehet feltételezni, de szerintem a képek is magukért beszélnek.

Mekkora a becsült kár?

Több millió forint. A sajátokon kívül idegen autók is áldozatai lettek a tűznek.

Mikor zárul le a vizsgálat?

Már lezárult. A tűzvizsgálati jelentés szerint az általam aznap délután elégetett száraz falevelek és újságpapír maradványok közt megbúvó parázs okozta a tüzet. A jelentés szerint az általam a tűz keletkezési helyétől számított 20 m-re elégetett levélkupac lánggal égését követően az égésmaradékot lelocsoltam majd a tűz keletkezési helyére a száraz avarra hordtam. Részigazságok, melyek olyan színben tüntetik fel a tüzet, mintha véletlenül, vagy gondatlanságból keletkezett volna. A baj ezzel csak az, hogy a valóságban az égésmaradékot háromszor verettem szét magasnyomású mosóval az udvar felmosása közben, majd a sáros, iszapos égésmaradékot mertem vödörbe és ezt öntöttem a bokor alá 19.26-kor. A tűz 21.44-kor csapott fel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem az avar gyulladt meg és terjedt át a bokorra, hanem fordítva. A zöld, dús lombú csipkebokor gyulladt meg lobbanásszerűen és égett teljes terjedelmében minden előjel (fény, füst) nélkül. A pontatlanságok miatt kiegészítési kérelemmel éltem. Kértem adjanak magyarázatot a leírtakra.

Mi volt a válasz?

Eddig semmi válasz nem érkezett, ami remélhetőleg nem marad így. Nem mellékesen az a lehetetlennek tűnő jelenség állapítható meg a jelentés állításaiban felsoroltak figyelembe vételével, hogy a friss zöld, dús lombozatú csipkebokor éghetőbb és tűzveszélyesebb, mint a száraz avar, aminek a miértjére szintén választ szeretnék kapni.

Igaz, történt már ilyen csoda a Biblia tanúsága szerint, csak itt az égő csipkebokorhoz más üzenet köthető.


 

h i r d e t é s