h i r d e t é s

Filozófia gyerekeknek!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Filozófia gyerekeknek!

2018. december 04. - 19:09

 

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és Topolya Község Múzeuma tisztelettel meghívja a Filozófia gyerekeknek! programsorozat következő állomására. 

Katt a képre nagyításért!

2018. december 7-én, pénteken Topolya Község Múzeumában (24300 Topolya, Tito marsall utca 60.) 11.15-től, majd 13.30-tól két foglalkozást tartunk általános iskolás diákok számára.

A Forum Könyvkiadó a Pliage Alapítvánnyal közösen adja ki a Filozófia gyerekeknek sorozat köteteit, amelyek egy-egy filozófus gondolatait közvetítik a legkisebb korosztálynak. Könyveink olyan tudományterületbe nyújtanak a gyerekeknek betekintést, amelyhez, koruknál fogva, nem kaphatnak sok fogódzót. A gyerekkönyvek zöme ugyanis szépirodalmi jellegű, a fiatal korosztálynak szánt ismeretterjesztő kiadványok pedig inkább a történelem, a csillagászat, a biológia és a technika tárgyköreiből merítenek, csak elvétve készülnek gyerekeknek szánt, minőségi művészeti, vallástörténeti, esetleg egyéb tudományterületeket érintő kiadványok.

A kötet szerzőivel együtt hiszünk abban, hogy a gyerekek kiskoruktól fogva készek és képesek a lét alapvető kérdéseiről gondolkodni, csak megfelelő nyelvezettel kell szólni hozzájuk, és olyan játékos formában tálalni nekik a nagy gondolkodók elmélkedésének lényegét, hogy szórakozva szerezhessenek jártasságot a filozófiatörténetben.

Ebben jó partner Topolya Község Múzeuma, hiszen az intézmény nagy hangsúlyt fektet a gyermekek nevelésére az élménypedagógia módszereivel, így az értékeket, a tudást játékosan sajátítják el, amely maradandóbb nyomot hagy bennük.

A sorozatban eddig négy kötet jelent meg, Descartes és a Gonosz Szellem, Szókratész, a semmittudó bölcs, Karl Marx kísértete és Szent Ágoston vallomásai. További terveink között Platón és Lao-ce gondolatainak hasonló, gyerekeknek szóló feldolgozásának kiadása szerepel. (A kötetekről több információt talál a honlapon: www.forumliber.rs)

Foglalkozásainkkal a vajdasági magyar tannyelvű általános iskolákat, kulturális intézményeket keressük fel, szereplésünket a sorozat már megjelent négy kötetére alapozzuk. A filozófiai gondolkodásba a gyermekek számára nyilván csak bepillantást adhatunk, azonban ezt azzal a reménnyel tesszük, hogy a könyvön keresztül hozzáférést biztosíthatunk számukra egy olyan világhoz, amelyet azután idővel lehetőségük lesz alaposabban bejárni. A könyvek segítségével a filozófia világának a létezéséről, a hangulatáról, a természetéről kezdünk el mesélni, bebocsátást nyújtunk az általános iskolás korosztály számára a közös gondolkodásba, azt az üzenetet közvetítve feléjük, hogy fontos, amire gondolnak, kíváncsiak vagyunk a gondolataikra és rájuk is.

A programsorozathoz egy munkafüzet is készült Filozófiasuli címmel, ezt Losoncz Márk filozófus és a több gyerekkönyvet jegyző Toma Viktória írták meg – amolyan bevezetőt nyújtva a gyerekeknek a filozófiai gondolkodásba, egy-két elgondolkodtató állítás, megválaszolandó kérdés, megfejtendő rejtvény fölvetésével.

A foglalkozásokat Toma Viktória tartja. 

Megvalósul a Nemzeti Kultulális Alap támogatásával. Együttműködő partnereink a programsorozatban a Topolya Község Múzeuma és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.


 

h i r d e t é s