fbpx Földbe áll a növekedés jövőre | CIVILHETES

h i r d e t é s

Földbe áll a növekedés jövőre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Földbe áll a növekedés jövőre

2021. november 26. - 10:05

 

Repkednek a számok a monetáris és fiskális irányítás részéről. Széles tartományban emlegetik a szakértők a GDP, az euróárfolyam, a kamatok várható értékét. Kevésbé kiszámítható időszak jön a vállalkozások számára.

A kép illusztráció! - Forrás: Hamariweb

A kormány részéről hangoztatott várakozás teljesüléséhez, a közel 7 százalékos éves GDP-növekedéshez korábban még nem látott utolsó negyedéves teljesítményre lenne szükség a hazai gazdaság részéről. Az SZJA-visszatérítés követelményeként megjelölt 5,5 százalékos növekmény azonban nincs veszélyben, mondta el Inforádiónak adott interjújában Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A szakember szerint reális várakozás, hogy a kiugrás ellenére az év végére az euró visszatérjen a 355 forintos sávba. Ez azonban elsősorban a jegybanki döntések függvénye, folyamatos és nagyobb léptékű kamatemelések árán érhető el, hogy ne szálljon el az árfolyam 400 forint közelébe. A mérleg másik serpenyőjében ez azt jelenti, hogy igen hamar 4-essel kezdődő kamatokkal találkozhatnak a bankokhoz fordulók, ami főleg a vállalkozások számára drágítja meg a hiteleket. 

Mindezzel párhuzamosan Horváth István felvetette a jövő évi költségvetés újratervezésének szükségét is, ugyanis a kormány bevallottan nem számolt a 2022-es büdzsében olyan tételekkel korábban, mint a 600 milliárdos adóvisszatérítés, a nyersanyagárak elszállása – a földgáz pluszárát a rezsitámogatáson keresztül a költségvetés adóforintjaiból állják az adófizetők – vagy a reptér vásárlásának ezerhatszáz-milliárdos költsége. Ezek fényében a Sberbank szakértője a választásokat követően komoly megszorításokra és a gazdasági növekedés erőteljes lassulására számít a jövő év derekától – ezzel érdemes tervezni a következő üzleti évet.


 

h i r d e t é s