h i r d e t é s

Fontos változás jön a patikákban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fontos változás jön a patikákban

2019. július 17. - 07:52

 

Habár vényköteles, továbbra is az az Algopyrin az egyik legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer Magyarországon. - írja a hazipatika.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Czeglédy Zsolt

Egy hazai gyártó most viszont - azonos hatóanyaggal - egy recept nélkül is kapható terméket dob piacra.

Recept nélkül kiváltható alternatívája lehet az Algopyrinnek, a két termék azonban a hírek szerint nem lesz azonos.

A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak feleakkora lesz, mint az eredeti terméké. A gyógyszerhatóság a tabletták kisebb hatóanyag-tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát

- írta meg a Népszava. A pilisborosjenői Meditop Gyógyszeripari Kft. által gyártott termék hatóanyaga tehát ugyanúgy a metamizol-nátrium lesz, mint az Algopyrin esetében, csakhogy ezt nem kell majd orvossal felíratni.

Az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék. Ugyan 2007 óta kizárólag receptre kapható, évente mégis körülbelül 9 millió dobozzal vásárolnak belőle a hazai fogyasztók. Egy, a Népszava által megkérdezett gyógyszerész, Gellén Judit szerint nem egyszer előfordul, hogy a vásárlók vény nélkül is megpróbálják rávenni a patikusokat, hogy adjanak el nekik a gyógyszerből. Éppen ezért a szakembereknek is könnyebbséget jelent majd az új termék.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szintén örömét fejezte ki annak okán, hogy a hatóanyag szabadon hozzáférhetővé válik. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új helyzet egyben óriási felelősséget is ró a gyógyszerészekre, mivel a kisebb dózisból is be lehet szedni annyit, amennyi már egészségkárosodást okozhat. Hankó szerint a gyógyszerhatóságnak, a gyártónak és a szakmai kollégiumnak megfelelő módszertani ajánlást is kellene adnia.

hazipatika.hu


 

h i r d e t é s