fbpx Forró lesz a péntek is | CIVILHETES

h i r d e t é s

Forró lesz a péntek is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Forró lesz a péntek is

2021. július 30. - 05:38

 

Pénteken igazi nyári idő várható, ám a hétvégén egy frontrendszer közelíti meg a Kárpát-medencét, így megnő a záporok, zivatarok valószínűsége.

A sok napsütést időnként kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja. Az ország döntő részén nem várható csapadék, de a Dunántúl északnyugati részén, illetve a hegyekben nem zárható ki néhol zápor, zivatar. Erős vagy viharos széllökés csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A hőmérséklet kora délután 32 és 36, késő este 20 és 28 fok között várható.

Szombaton egy hullámzó hidegfront hatására a napos időszakok mellett már több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. Napközben 28-38 fokot mérhetünk, délkeleten lesz melegebb, északnyugaton hűvösebb.

Vasárnap is számítani kell a napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok kialakulására, hevesebb viharok is előfordulhatnak. A többfelé erős, viharos déli-délnyugati szélben 30-38 fok valószínű.

Orvosmeteorológia

Nem várható fronthatás, a csütörtökihez képest kissé fokozódik a kánikula. A hőségben többeknél fejfájás, migrén, fáradtság, tompaság, jelentkezhet, illetve ingerültebbek, dekoncentráltabbak lehetünk.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők és az idősek számára különösen megterhelő a hőség.

Keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, rosszullét léphet fel, ezért érdemes lesz többet pihenni, kerülni a nagyobb fizikai megerőltetést.

A helyzetet tovább rontja, hogy a nappali hőség után többfelé az éjszakák sem hoznak érdemi felfrissülést.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Kerüljük a nehéz ételeket, az alkohol- és koffeintartalmú italokat.

Fogyasszunk legalább 3-4 liter vizet!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s

Kommentek