h i r d e t é s

Forró, száraz nap szabadul ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Forró, száraz nap szabadul ránk

2019. június 14. - 06:08

Pénteken délelőtt a legtöbb helyen alig lesz felhő az égen, de a hegyvidékek területén beindul a gomolyfelhő-képződés. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Számottevő csapadék nem várható.  Délután folytatódik a hőség. A sok napsütés mellett helyi záporok, esetleg zivatarok frissíthetik fel a levegőt. Mérsékelt lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 35 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken is a napok óta tartó fülledt meleg terheli a szervezetet, a fáradtság és a kialvatlanság pedig egyre nagyobb veszélyeket rejt magában. A szívbetegeket fokozott terhelés éri. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken sem esik vissza a hőmérséklet, a napok óta tartó kánikula miatt extrém igénybevétel éri szervezetét. Bizonyára ön is tapasztalta, hogy sokszor kimerült: általánosak az alvászavarok, a koncentrálási problémák, a tompaság, az ingerlékenység. A teljesítőképessége is jelentősen csökkenhet, ez igaz mind a fizikai, mind a szellemi munkavégzésre. A nagy melegben továbbra is rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása: ez legyen ásványvíz, gyümölcstea vagy frissen facsart gyümölcslé, limonádé. Az étkezésben is maradjon a saláták, gyümölcsök, illetve hideg zöldséglevesek mellett, a hűsítő joghurtok is jó választásnak bizonyulhatnak.

A nyugati és az északi területeken fülledtté válik a levegő, az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. A zivatarok idején az asztmások állapota romlik, amennyiben érintett, a vihar idején mindenképpen tartózkodjon zárt helyen, és lehetőleg pihenjen le!

A déli órákban nagyon erős UV-sugárzás várható. Ha teheti, ne tartózkodjon a tűző napon, 12 és 15 óra között pedig lehetőleg maradjon a hűvös szobában! Ha mégis elengedhetetlen a kint tartózkodás, akkor legalább 40-es faktorszámú napolajat használjon még a városokban is, fokozottan ügyelve a kisgyerekek és az érzékenyek bőrére! Általánosan igaz, hogy fennáll a hőguta és a napszúrás veszélye, de a sok folyadékkal és az árnyékban tartózkodással ezt kivédheti.

 A meleg időben tovább romlik a pollenhelyzet, csak a Dunántúlon csökkenhet kissé a levegőben lévő virágpor mennyisége. A pázsitfűfélék és a csalán okozza a legtöbb panaszt.

A közlekedésben a koncentrálási problémák miatt rendkívül nagy a balesetveszély, legyünk a szokásosnál is körültekintőbbek! Zivatarok területén átmenetileg csúszóssá válik az úttest, tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk óvatosabban! A viharokban időnként erős széllökések is előfordulnak, melyek csökkentik a járművek menetstabilitását! A forróság miatt semmiképpen ne hagyjunk kisgyermeket és élő állatot az autóban, még rövid időre se! Néhol a vakító napsütés is zavaró lehet, készítsünk napszemüveget az autóba!                                                                                                                               

Vezető tünet a mai napon: migrén, vérnyomás- és szívpanaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s