h i r d e t é s


Forrongó buszsofőrök

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Forrongó buszsofőrök

2017. augusztus 11. - 15:38

 

Olykor 45 fokosra forrósodó vezetőfülkében kell dolgozniuk a BKV buszvezetőinek. Az új buszokban már van klíma, csak épp nem működik. Újabb szakszervezet készül jogi lépésre az elviselhetetlen munkakörülmények miatt. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Kicsit több mint 45 fokot mértek a BKV egyik, Modulo típusú BKV-s busz vezetőfülkéjében a múlt héten - derül ki arról a fotóról, amelyet egy sofőr készített.

Az elviselhetetlen forróságot ráadásul a BKV-flotta egyik szinte vadonatúj, 2016-ban vásárolt járművében mérték, mert bár a a vezetőfülkében van légkondicionáló, az nem működött. Információink szerint azért nem, mert úgy adták ki forgalomba a buszt, hogy nem töltötték fel gázzal a klíma rendszerét.

A Népszava értesülése szerint nem ez volt az egyetlen eset, egy szintén új trolibusz vezetőfülkéjében is elmulasztották a légkondicionálót működőképessé tenni, és ott is 40 fok feletti hőmérsékletet mértek a sofőrök.

A BKV egyik, buszos dolgozókat képviselő érdekvédelmi szervezete, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) a munkáltató sorozatos mulasztásai miatt jogi lépéseket fog tenni.

Szabó István, a BTDSZ elnöke a Népszava megkeresésére rettenetesnek nevezete a BKV által biztosított munkakörülményeket. Azt még súlyosabbnak tartja: a munkáltatónak tudomása volt arról, hogy nem megfelelő műszaki állapotú légkondicionálókkal küld forgalomba járműveket.

Ezzel extrém hőségnek tették ki a sofőröket munkavégzés közben, holott megoldható lenne a berendezések működtetése. Szabó felelőtlennek nevezte a BKV vezetőit, akik engedélyt adtak a működésképtelen légkondicionálójú buszok közlekedtetésére.

Azt még nem tudják, hogy a munkaügyi hatósághoz vagy a rendőrséghez fordulnak. A BTDSZ jogászai most mérlegelik, melyik hatóság az alkalmasabb arra, hogy érvényt szerezzenek megfelelő munkakörülményekhez való joguknak.

A szintén BKV-s dolgozókat képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet a múlt héten a munkavédelmi hatóságnál panaszolta be a BKV-t az elviselhetetlen munkakörülmények miatt.

A BKV "villamosos és metrós" dolgozóit képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke viszont nem ebben látja a megoldást.

Mint megírtuk, azért nem fordulunk a munkavédelmi hatósághoz, mert a feljelentéstől egy csapásra sem a kánikula, sem a létszámhiány, sem a járművek állapota nem fog változni.

A jövőben viszont több pénzt kell fordítani az ilyen helyzetek elkerülésére, amit képviselni fogunk

– mondta lapunknak Gulyás Attila elnök.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;