h i r d e t é s

Friss kutatás: a többség Kádár-rendszert akar, Orbán rendszere rossz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Friss kutatás: a többség Kádár-rendszert akar, Orbán rendszere rossz

2020. május 31. - 18:02

 

Legalábbis ez derül ki a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung legutóbbi kutatásából.

Kádár János vs. Orbán Viktor - A kép illusztráció! - Forrás: mozgovilag.hu

Harminc évvel a rendszerváltozást követően a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung kíváncsi volt arra, hogy a magyar társadalom hogyan értékeli ezt az időszakot, illetve egyebek mellett kíváncsiak voltak arra, hogy a magyar társadalom megítélése szerint jobban élünk-e, mint a Kádár-rendszer alatt. Mindezt a Závecz Research segítségével egy március 3-13. között ezer fő személyes megkérdezésével készült, nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra vonatkozóan reprezentatív közvélemény-kutatásban kérdezte meg az állampolgároktól, írja a napi.hu.


Forrás:  Policy Solutions

A felmérés érdekes párhuzamokat hozott ki a jelenlegi, negyedik Orbán-kormány és a Kádár-rendszer között. A kutatásból egyebek mellett kiderült, hogy a magyarok többsége (54 százalék) úgy gondolja, hogy jobban élt a Kádár-rendszer alatt, mint most. Mindössze a válaszadók egyharmada vélte úgy, hogy ma többet engedhet meg magának a magyar társadalom többsége, mint 1990 előtt. Az ellenzéki táborban többen vannak azok, akik szerint magasabb volt a többség életszínvonala a Kádár-korszak alatt, viszont érdekesség, hogy a fideszes szavazói tábor több mint harmada gondolja, hogy a magyarok többsége jobban élt Kádár idején, mint akár most, Orbán Viktor kormányzása alatt.

Az talán nem meglepő, hogy minél idősebb egy korcsoport, annál nagyobb arányban értettek egyet azzal, hogy a rendszerváltozás előtt a többség jobban élt, de érdemi összefüggés van az iskolázottság között is: az alacsonyabban képzettek nagyobb arányban gondolták úgy, hogy Kádár idején jobban élt a magyarok többsége. (borsodihir.hu)


 

h i r d e t é s