h i r d e t é s

Friss kutatási eredmények: Többen terveznek belföldi nyaralást…

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Friss kutatási eredmények: Többen terveznek belföldi nyaralást…

2023. május 24. - 10:04

A rendszeresen utazó 40 év felettiek egyharmada idén belföldi utazást tervez a külföldi helyett. A választást főként a szállodák ajánlatai befolyásolják majd, ugyanakkor 10%-os árengedménynek, ingyen reggelinek jobban örülnek a vendégek, mint egy ingyen pezsgőnek. – derül ki a Hotelmentők kutatásából.

Néhány szó a kutatásról

Az elmúlt években folyamatosan olyan dolgok történtek a világban, amik nagy nyomot hagytak a turizmusban, lásd koronavírus, háború és válság – mondhatni minden bizonytalan, folyamatosan változik. A Hotelmentők alapítói, Sárvári Krisztina és Máté Balázs online marketing tanácsadó   egy kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással voltak és lesznek ezek a tényezők a hazai turizmusra, mire lehet számítani idén.  A Hotelmentők csapata azért alakult, hogy segítse a hoteleket különböző támogató szolgáltatásokkal, ennek része ez a felmérés is, amelynek kitöltői - közel 500 fő - az idősebb korosztályból került ki, a válaszadók 88,9%-a 40 év feletti (43,3% a 41-60 éves korosztály és 45,6% a 61-80 éves korosztály aránya).

Az emberek közel harmada belföldi utazást tervez külföldi helyett

A kutatás egyik legérdekesebb kérdése az volt, hogy a koronavírus járvány hatására mennyire változtak meg az utazási szokások, viszont erre nem érkezett egyértelmű válasz, hiszen a kitöltők 48-52% arányban választoltak nemmel és igennel. Ugyanakkor a megkérdezettek háromnegyede szívesebben választott magyar úti célt, külföldi desztinációk helyett a COVID idején. A 2023-as szezonban a megkérdezettek 33,2% nem változtat szokásain, külföldre utazik, 19,3% marad továbbra is a megszokott belföldi úti céloknál. 29,2%-uk viszont a válság hatására változtat szokásain, és az eddigiektől eltérően inkább belföldön utazik, ami biztató a hazai turisztikai szolgáltatók szemszögéből nézve.  5,4% nem tervez jövőre utazást.

Mennyit költünk nyaralásra?

A megkérdezettek csupán 5,4% válaszolta csak azt, hogy nem tervez idén nyaralás, illetve további 12,9%-uk még nem kezdett el ezen gondolkodni. A nyaralni tervezők közel fele azonban azt nyilatkozta, hogy napra és főre ugyanannyit fog költeni az idei nyaralásra is válság ide vagy oda, továbbá 36,3%-uk fog kevesebbet 15,9% pedig többet (napra, és főre kivetítve). Illetve a kérdéshez az is hozzá tartozik, hogy közel 50%-uk ugyanannyi napra tervez utazást, 16,9% kevesebbre, és mindössze csak 3,5% többre, 33% pedig az árak függvényében dönti el. Tehát ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek körülbelül ugyanannyit szán nyaralásra, és majd kiderül mire lesz elég?

Szeretnénk olcsón nyaralni, és kedvezményeket is kapni

Hazánkban is egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett OTA-k (Online Travel Agencies), azaz az olyan szállásfoglaló rendszerek, mint a Booking.com, Airbnnb.com, vagy a Trivago.com. A megkérdezettek 60,5% azonban tapasztalta már, hogy direkt foglalás esetében, azaz ha a kiszemelt szállodánál közvetlenül foglal, olcsóbbak az árak. Hivatalosan az ilyen szállásfoglalókkal kötött megállapodás nem ad a hoteleknek lehetőséget arra, hogy olcsóbb árakkal dolgozzanak direkt csatornáikon, de bizonyos kedvezményeket adhatnak. Ezért a Hotelmentők szakértője Sárvári Krisztina a kérdőívvel azt szerette volna kideríteni, hogy mely kedvezmények jelentenek értéknövelt ajánlatot a vevők részére. A válaszok megoszlása nagyon eltérő volt: 27,5%-a következő foglalás esetén 10%-os kupon; 25,9%-a late check out/early check in; 23,1%-a ajándék masszázs, 20,2%-a pedig az ajándék reggeli mellett tette le a voksát, és ami meglepő, hogy az ajándék pezsgőt csupán a megkérdezettek 3,3%-a választotta. Arra a kérdésre, hogy ’Amennyiben magyarországi utazását tervezné, mi lenne az, amit elsőként beírna a Google-ba?’ 25 Balatonnal kapcsolatos válasz érkezett, más válaszadók is leginkább konkrét városneveket adtak meg, csak elvétve voltak olyan kifejezések, mint „Magyarország legszebb kirándulóhelyei”; „Olcsó szállás Magyarország”; „Melegvizes fürdési lehetőség”; „Booking.hu”. A kutatás szervezői remélik, hogy ezek a válaszok egy kis segítséget jelentenek majd a hoteleknek, és a turizmusban dolgozóknak a szezonra való felkészülésben.


h i r d e t é s

Clicky