h i r d e t é s

Fukuyama szerint ez Orbán titka

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fukuyama szerint ez Orbán titka

2015. március 22. - 15:56
0 komment

 

Az ATV Friderikusz című csütörtök esti műsorban arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehetnek sikeresek olyan rendszerek, mint például Oroszország vagy Kína, és meddig működhet a nacionalizmusra épülő politika, például Orbán Viktoré.

Francis Fukuyama világhírű amerikai filozófus „A történelem vége?” című könyvében azt állította, hogy a hidegháború időszaka, a berlini fal lebontása után a világban a liberális demokrácia uralmának kora következik, a politikai és gazdasági liberalizmus elkerülhetetlen győzelmével. - írja az atv.hu

A Friderikusz című műsor csütörtöki adásában arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan lehetnek sikeresek olyan rendszerek, mint Oroszország vagy Kína, melyek nem liberális demokráciák. Fukuyama szerint sok totalitárius vezetető – beleértve Orbánt vagy Putyint – a nacionalizmust használják arra, hogy népszerűséget szerezzenek. Szerinte ezek csak rövid ideig hozhatnak sikereket, hosszú távon elkerülhetetlen a baj, hiszen az ilyen országok konfliktusba fognak kerülni más országokkal.

A filozófus szerint Magyarország hosszú távú gazdasági teljesítménye azon fog múlni, hogy mennyire integrálódik Európa többi részével. Hozzátette, Magyarország Európa közepén a mai világban nem teheti meg, hogy Észak-Koreához hasonlóan elszigetelje magát.

Fukuyama szerint egy liberális demokráciának 3 komponense van: 
1: a modern állam, amely szolgáltatásokat tud nyújtani az állampolgárainak
2: a jogállamiság, amely korlátozza a hatalomban levőket
3: a demokratikus számonkérhetőség

A filozófus szerint ezek a sikeres állam kritériumai. A három komponensnek egyensúlyban kell lennie, ha valamelyik irányba elbillen, az vagy diktatúrát, vagy anarchiát eredményez.

Azzal kapcsolatban, hogy miért fontos a jogállam védelmezése Fukuyama elmondta: a jogállam a demokratikus szabályok készlete, és ha a társadalom leghatalmasabbjai folyamatosan változtatni tudják a szabályokat, akkor nem lehet jogállamiságról beszélni.

A videó megtekintéséhjez kattintson ide > > >

 

atv.hu


 

h i r d e t é s