h i r d e t é s

Fülledt időre számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fülledt időre számíthatunk

2018. június 09. - 06:55

 

Egész hétvégén kitart a fülledt, zivataros idő, sőt, közben további melegedésre kell számítani.- írja az Időjárás.hu

Olyan lesz, mint a szauna!

Délelőtt a napsütés mellett megnövekednek a gomolyfelhők és helyenként, főleg északkeleten zápor, zivatar alakulhat ki.

Délután a napsütést erősen megnövekvő felhőzet zavarja, elszórtan zápor, zivatar várható, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A mérsékelt szelet zivatarokban egy-egy erős, viharos lökés is kísérheti.

A legmagasabb hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Vasárnap a napsütés mellett többször is befelhősödhet az ég, elszórtan számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, de kevesebb számban, mint az előző napokban. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 27, 32 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton front ugyan továbbra sem érkezik, azonban még mindig a napok óta tartó változékonyság uralja az időjárást. Sokfelé jelentkezhetnek akár markáns panaszok is, a szívbetegek is veszélyeztettek. - írja a meteoklinika.hu

Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, a hangulata is negatív irányba változhat. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást is inkább halasszák későbbre. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, a legtöbb helyen ugyan csak kissé, de csökkent a pollenterhelés. A jövő héten azonban ismét jelentős romlásra kell készülni!

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s