h i r d e t é s

Futó záporok tarkíthatják a kiadós napsütést

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Futó záporok tarkíthatják a kiadós napsütést

2019. július 18. - 06:14

 

A következő napokban lassan tovább melegszik a levegő, ezzel együtt a változékonyság is fokozódik. A 30 fokos délutánok mellett záporok, zivatarok teszik változatossá az időt! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Csütörtökön délelőtt a napsütés mellett főként délnyugaton lesz több a gomolyfelhő, a Dunántúlon helyenként záporokra kell készülni.  Délután a napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, ezekből helyi záporok is kialakulnak. Mérsékelt marad a változó irányú szél, a délutáni órákban 23, 29 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön továbbra is frontmentes lesz az idő, de a napsütés mellett záporok, zivatarok tehetik változatossá a napot. Az alvászavarok sokunknál mindennapossá váltak.  - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön ismét egy frontmentes nap vár ránk, a tovább melegedő idő azonban fáradékonnyá teheti az érzékenyebbeket, többen alvászavarokat is tapasztalhatnak. Délutánra fülledtség rontja a humánmeteorológiai helyzetet, ez pedig elsősorban az időseket és a szívbetegeket terhelheti meg. Ha az érintettek közé tartozik, akkor lehetőleg kerülje a délutáni órákban a komolyabb fizikai igénybevételeket, és próbáljon pihenni egy kicsit. Többen tapasztalhatnak alvászavarokat, napközben pedig fáradtságot, tompaságot. 

A szórványosan kialakuló záporok csak átmenetileg frissíthetik fel a levegőt, és amennyiben asztmától szenved, akkor átmeneti romlást tapasztalhat az állapotában. Ajánlott ilyenkor zárt helyen tartózkodnia a vihar elvonulásáig. A magas páratartalom miatt a légzőszervi megbetegedésekkel küzdők állapota is romolhat, ezért amennyiben ön is érintett, akár rosszullétet, nehézlégzést is tapasztalhat. Ha teheti, ilyen esetben pihenjen le, akár csak pár percre is, illetve frissítse fel magát egy pohár vízzel.

Az UV-sugárzás a napos tájakon a déli órákban meghaladja az erős, sőt, több helyen a nagyon erős fokozatot, a bőr már 15-20 perc alatt is megpirulhat, ha érzékeny, akkor akár leégést is szenvedhet. Javasolt 30-40-es faktorszámú fényvédő szerek használata, 11 és 16 óra között pedig kerülendő a napozás! A sugaraktól a szem is károsodást szenvedhet, UV-szűrős napszemüveggel védekezzen ez ellen.

A pollenterhelés tovább növekszik, az allergiások állapota romolhat. Sokfelé intenzíven virágoznak a pázsitfűfélék és a csalánfélék, amik többeknél okozhatnak kellemetlen tüneteket. Ha ön is érzékeny rá, akkor lehetőség szerint estefelé vagy kora reggel szellőztessen, napközben többször mossa meg a szemét, és az ágyneműt se szárítsa a szabadban! A záporokat követőn nagyjából fél órával hirtelen kitisztul a levegő, ekkor jót tesz egy kis séta a szabadban.

A közlekedőket a napsütés mellett a helyi záporoktól nedvessé váló útszakaszok is megzavarhatják, a csúszós burkolaton kerülje a hirtelen fékezést, vezessen óvatosan! A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések is kísérhetik, az oldalszél jelentősen csökkenheti a menetstabilitást.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s