h i r d e t é s

Gál Tamás is ötöl

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Gál Tamás is ötöl

2014. május 08. - 16:59
0 komment

 

Az országgyűlési választás után egyre inkább a helyhatósági választások kerülnek fókuszba.

Ebből a szempontból Esztergom sem kivétel. Ebben az időszakban felerősödnek azok a csoportok, akik tenni szeretnének a városért. Ez még nem kampányolás, inkább csak hangos gondolkozás a témában. Programalapú gondolkozásnak semmi esetre sem nevezném ezeket a kezdeményezéseket.

Három szervezet szólalt meg ezidáig Esztergom jövöjével kapcsolatban. Cikksorozatunkban az elképzeléseikkel fogunk foglalkozni.

Harmadiknak megnéztem Esztergom legfiatalabb és talán legidealistább közszereplőjének ötölését.

Elsőre talán kicsit meglepő, hogy 2014-ben egy működő várost szeretnék. Igen, egy működőt! Ahol jó érzés lenni és nem lesz rossz íz az ember szájában, ha belelép a járdán egy nagy gödörbe. Ahol nyugodtan engedi ki a gyermekét a parkba játszani, szívesen beszélget ismerőseivel, nem kell félnie, hogy ki látja és kivel látja. Ahogy a Fidelitas-nak úgy az MSZP-s Gál Tamásnak is nagyon fontos a város útjainak és járdáinak az állapota. Kéne egyeztetni, vagy újabb gödröket betemettetni!

Egy olyan tündöklő várost szeretnék, ahol nem kell tétlenül nézni, hogy mennek tönkre városi tulajdonú műemlék épületeink, hanem a forrásokat megtalálva a helyi szakembereket bevonva, újra régi fényükben csodálhatjuk őket. Az épületeket nem csak felújítani, hanem funkcióval megtölteni is kell. Legyen újra élet a Zöldházban, legyen gazdája a Sándor palotának, Medicornak, Messzéna háznak. Némi gyakorlati érzék is szorult az ötölés ezen bekezdésébe. Ötlet szinten felveti, hogy kezdeni kéne valamit a város parlagon álló ingatlnaival.

Egy olyan zöld várost szeretnek ahol a távfűtés költségei a legalacsonyabbak a megyében. Uniós forrásból meg kell teremteni az épületek energia-hatékonyságának növelését, a megújuló energiák mind szélesebb használatát. Ebben a bekezdésben sikerült túlhaladnia Tétényi Évát, hiszen ő is zöld várost akart, csak az ő ötölése sosem került nyilvánosságra vagy én nem emlékszem rá. Aki láttott ilyet küldje el az [email protected] email címre!

Egy olyan fejlődő várost szeretnék, ahol a munkahelyek létrejönnek, és nem pedig megszűnnek. Ahol világos stratégia mentén fejlesztik az ipari parkot, és támogatják a helyi vállalkozások előbbre jutását. Kíváncsian várom a világos stratégiát! A Fidelitas-tól is várom a konkrétumokat!

Egy olyan biztonságos várost szeretnék, ahol nem kell félni, ha valaki este megy haza. Ahol az emberek tulajdona biztonságban van, és a rend éber őreit aktívan tudják támogatni a városi polgárőrségek. Egy olyan Esztergomot szeretnék, ahol nem kell aggódni a közelgő árvíz miatt. Egy olyan szolidáris várost szeretnék, ahol a nehéz helyzetbe jutott embereknek van kiút és megfelelő segítség a visszakapaszkodáshoz. A közbiztonsággal úgy tűnik csak itt találkozom, mindenki tudja, hogy vannak gondok, de az "igen-igen"-en kívül nem történik semmi. Az árvíz is kényes téma, félek előbb-utóbb kevés lesz az Összefogás a természet erőivel szemben.

Egy olyan közlekedő várost szeretnék, ahol gyalogos, kerékpáros és autós egyaránt biztonságban tud közlekedni. Ahol nem az úthibák kerülgetése teszi izgalmassá a városon belüli közlekedést. Ahol a valós helyi igényekhez igazodik a helyi járat, és biztonságosan lehet haladni Esztergom és Kertváros között az új kerékpárúton. Hajrá!

Egy olyan kulturális várost szeretnék, ahová messzi földről is érkeznek a turisták épített és természeti örökségeinket megcsodálni, városi kultúránkat megismerni. Ahol nem okoz gondot az idegen szót megérteni, és kedves szavakkal az idelátogatót útba igazítani. Ahol a katolikus egyház a város része és nem elkülönült szigetként működik Esztergomban. Ezt írhatta volna a Fidelitas is, a maguk nyílt kifejezésében, de egy árnyalatnyival tartalmasabb ötölés, mintha csak annyit írt volna, hogy "a város rangjához méltó szórakozási lehetőség" és "kultúra". De azért itt is érvényes a "konkrétabban" kifejezés.

Egy olyan tanuló várost szeretnék, amely megadja gyermekeinket a mai lehető legnagyobb tudást, már az óvodától kezdve, hogy beszéljenek idegen nyelven. Ennél többet nem adhatunk nekik, minthogy kulcsot adunk a világ megértéséhez, a boldoguláshoz. Úgy tűnik, hogy itt az ötölés túlmegy azon, hogy meg kell erősíteni és emelni kell az oktatási intézmények színvonalát, ahogy ötöli azt a konkurencia.

Egy békés városvezetést szeretnék, amely az emberekért és nem az emberek nevében cselekszik. Ahol meghallgatják a másikat és nem gondolják, hogy csak egyvalakinek lehet igaza. Egy olyan Esztergom szeretnék, ahol a közpénzekkel átláthatóan gazdálkodnak és a civil szervezetek teljesítményarányos támogatást kapnak. Ez a legidealistább ötölés, amit idáig olvastam! Ebben a városban mindenki jót akar Esztergomnak, csak úgy, hogy közben neki legyen igaza. Már feltalálták a melegvizet és a lyukat is a csövön. Hallgassák meg egymást azok, akik valamiféle helyzetbe hozták magukat Esztergomért!

Egy mondatban: egy működő Esztergomot szeretnék, de nagyon! Úgy hiszem, ezzel mindenki egyet ért.

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s