fbpx Gazdasági világválságra figyelmeztetnek szakértők | CIVILHETES

h i r d e t é s

Gazdasági világválságra figyelmeztetnek szakértők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gazdasági világválságra figyelmeztetnek szakértők

2021. november 28. - 08:30

 

Egy romániai banki szakértő úgy gondolja, a gazdasági krízis már azelőtt megkezdődött, hogy ideiglenesen helyrerázódtak volna a covid-járvány okozta visszaesésből az országok.

A kép illusztráció! - Forrás: Left Voice

Maszol hírportál riportjából kiderült, könnyen lehet, korainak bizonyult az öröm, miszerint a vártnál hamarabb és könnyebben kikecmeregtünk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. A krízis nem ért véget, hanem új formát öltött, az erőteljes infláció és az eget verdeső energiaárak formájában csap le ismét, állítják egyes szakemberek.

Azt hiszem, hogy válságban vagyunk, mégpedig egy energiaválságban – októberben szinte történelmi csúcson voltak az árak, ami pedig azt jelenti, hogy Európának gondjai vannak az energiaforrások biztosításával” – mondta a romániai ZF gazdasági portálnak Steen Jakobsen, a Saxo Bank befektetési igazgatója.

Ezen felül fontos kiemelni, hogy a súlypont a klímapolitikán van, ami a kőolaj és a földgáz drágulásához fog vezetni, mivel a fosszilis energiaforrások visszaszorításán dolgozunk. Újabb válság elé nézünk, amely az idei téli energiaválsággal fog kezdődni, ami egyúttal az oka.

Az energiahordozók nagykereskedelmi árának az alakulása alátámasztja Jakobsen szavait. Októberben a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) 192 euró/MWh volt az elektromos energia átlagára. Ez 70 százalékkal magasabb az augusztusi átlagárnál, a januári szintnek pedig a három és félszerese – írta a lap.

Hasonló a szituáció a bécsi gáztőzsdén (CEGH), amely döntő módon határozza meg a Romániában forgalmazott földgáz árát. 2020 harmadik negyedévében 8,8 euró/MWh óra volt az ott megkötött tranzakciók átlagára. Egy év alatt ez 40 euró körüli szintre nőtt, jelenleg pedig már meghaladja a 70 eurót. (liner.hu)


 

h i r d e t é s