h i r d e t é s

GKI Digital-Árukereső: még mindig készpénzben fizetjük az online rendeléseket

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

GKI Digital-Árukereső: még mindig készpénzben fizetjük az online rendeléseket

2019. június 13. - 11:11

 

2018-ban a magyar vásárlók több mint 38 milliószor rendeltek online áruházakban.

Illusztráció: pixabay.com

Bár évről évre nő az egy vásárlóra jutó online rendelési gyakoriság, egyre tapasztaltabbak, rutinosabbak vagyunk, fizetéskor még mindig a készpénz dominál - derül ki a GKI Digital és az Árukereső közös, Online Kiskereskedelmi Index című kutatássorozatának idei második felméréséből.

A közlemény teljes tartalmából részletesebben kiderül:

Megkerülhetetlen a készpénz: továbbra is nagyon magas, több mint 74% az utólagos fizetések aránya. Átvételkor - az egyre többször elérhető bankkártyás fizetési lehetőség ellenére - továbbra is a készpénzes tranzakciók dominálnak, mind a személyesen átvett, mind a házhoz szállított termékek esetében. Összességében az online rendelések 55%-a készpénzes.

Bővül a lehetőségek köre: A kereskedők szívesen elszakadnának az utánvétes fizetéstől vagy legalább a készpénztől: a webáruházak által kínált különböző fizetési lehetőségek száma ennek érdekében folyamatosan bővül. A GKI Digital és az Árukereső által megkérdezett e-kereskedők már átlagosan 4 féle különböző fizetési megoldást kínálnak, és minden második webáruház (53%) 2019-ben is tervezi a bővítést.

Minden ötödik rendelés online bankkártyával kerül kiegyenlítésre: A két leggyakrabban elérhető fizetési opció az utánvétes fizetés és a banki átutalás. Ezek mellett egyre gyakrabban találkozhatunk online bankkártyás fizetési lehetőséggel is, ami már a webáruházak 63%-ánál elérhető. A vásárlók körében is egyre népszerűbb az online kártyahasználat: a tranzakciók aránya 2018-ban elérte a 20%-ot, ami 5%-os bővülés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Terjednek az online áruhitelek: A bankkártya-elfogadás mellett terjednek az online igényelhető/indítható hitelek is. 2019-ben csaknem 200 hazai webáruház tervezi az áruhiteles fizetés bevezetését. 2018-ban a magyar online vásárlók a rendelések 1,3%-ánál igényeltek online áruhitelt. Ez az arány a nagyobb műszaki áruházak esetében már tavaly is elérte 3-3,5% körüli szintet. Az online vásárlók körében a három legnépszerűbb, áruhitelre vásárolt terméktípus a mobiltelefon, TV, valamint nagy háztartási gép (pl.: hűtő, mosógép).

Azonnali Fizetés: Az utánvét és a készpénz online piaci dominanciáján várhatóan a 2020 tavaszán - nyolc hónapos csúszással - induló azonnali fizetési rendszer sem fog drasztikusan változtatni, ám hosszú távon mindenképpen felgyorsíthatja a készpénzkímélő megoldások elterjedését. Az 5 másodpercre gyorsuló, és az év minden napján célba érő utalások rendszerének fontos újítása lesz a másodlagos azonosítók és a fizetési kérelmek használata. A GKI Digital és az Árukereső által megkérdezett e-kereskedők többsége (60%) nyitott és bizakodó a megoldás piaci lehetőségei kapcsán, bár abban mindenki egyetért, hogy a bankkártya-használathoz hasonlóan ez az új fizetési mód sem fog ugrásszerűen elterjedni.

Utánvét azonnali fizetéssel: Az azonnali fizetési rendszer azoknak a kereskedőknek is új lehetőséget teremt, akik eddig árazási okokból kerülték a bankkártyák elfogadását. A kedvezőbb díjszabás azonban nem a legfontosabb érv: a kereskedők 70%-a elsősorban likviditási szempontok miatt érdeklődő.

Van kiút az utánvétes fizetésből? Az utánvét (és vele együtt a készpénz) szerepe egyelőre megkérdőjelezhetetlen. Ehhez az állapothoz nagyban hozzájárulnak az alábbi tényezők:

  • a magyar lakosság évtizedes berögződései és a készpénzhez való ragaszkodás;
  • a vásárlók demográfiai összetétele - a magyar online vásárlók átlagéletkora 45,1 év;
  • vásárlói bizalmatlanság - visszaélési lehetőségek a kártyaadatokkal;
  • likviditási okok - miért fizetnénk előre, ha ráér a végén is;
  • a hazai piacon működő webáruházak túlzott rugalmassága - pl.: Amazon, Aliexpress és más meghatározó, külföldi webáruházak nem is adnak lehetőséget az utánvétre;
  • és a készpénzben kapott fizetések - szürkegazdasági hatások.
     

 

h i r d e t é s