h i r d e t é s


Göncz Árpád mellszobrot kapott

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Göncz Árpád mellszobrot kapott

2017. október 06. - 19:13

 

Az eseményen Gönczöl Katalin azt mondta: a műhöz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből - a néhai köztársasági elnök mellszobra a főváros III. kerületében kapott helyet. - írja a hirado.hu.

Forrás: MTI Fotó:Koszticsák Szilárd

A volt ombudsman úgy folytatta: mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, 

a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos

új politikai nemzedéket.

Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok volt parlamenti biztosa beszél Göncz Árpád néhai köztársasági elnök mellszobrának, Jovánovics György szobrászművész alkotásának avatásán az államfő egykori lakhelye szomszédságában, az Óbudai Egyetem parkban 2017. október 6-án – Göncz Árpád, aki 1990 és 2000 között volt államfő, 2015 őszén, életének 94. évében hunyt el (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd) Forrás: hirado.hu

Hangsúlyozta: a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik “szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain".

Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság,

a köztársaság legigazibb értéke.

Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy “lesz még Magyarországon ilyen köztársaság”.

Göncz Árpád néhai köztársasági elnök mellszobra (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd) Forrás: hirado.hu

Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta: egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét. Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá -, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul.

Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy “miért nincs újabb Göncz Árpádunk”.

Göncz Árpád néhai köztársasági elnök mellszobra (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: Göncz Árpád egykori Bécsi úti lakóhelye közelében áll a szobor, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A szobor elkészültéhez hozzájárultak civilek, magánszemélyek és a III. kerületi önkormányzat is

– mondta.

A megjelent több mint ötszáz ember közül sokan vittek virágot a szoborhoz. Az eseményen ott volt mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Görgey Gábor író, Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester, Kósáné Kovács Magda volt MSZP-s képviselő, Kunhalmi Ágnes MSZP-s parlamenti képviselő, Mécs Imre volt szabad demokrata és szocialista politikus, valamint Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere.

hirado.huh i r d e t é s

betöltés..

;