h i r d e t é s

Google: Emlékezzünk Semmelweis Ignác felfedezésére és a kézmosás fontosságára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Google: Emlékezzünk Semmelweis Ignác felfedezésére és a kézmosás fontosságára

2020. március 20. - 12:20

 

A mai nap a Doodle egy magyar orvos, Dr Semmelweis Ignác előtt tiszteleg, akit a kézmosás egészségügyi előnyeinek első felfedezőjeként ismer a világ. 

Semmelweist 1847-ben ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol felfedezte és bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa szerte. 

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Forrás: Google

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a “kóroktan elméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették.

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

A mai Doodle az Egészségügyi Világszervezet kézmosásról szóló hivatalos ajánlását követi. Tudjon meg többet a WHO kézmosási tippeiről itt, vagy nézze meg az alábbi videót:

A WHO naprakész információit a COVID-19 terjedéséről és önmagunk védelméről itt találja.

 


 

h i r d e t é s