h i r d e t é s

Görögországra borult a menekültválság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Görögországra borult a menekültválság

2016. február 27. - 15:28
0 komment

 

Drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög-macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtóra hivatkozva az MTI azt írja, hogy több mint 25 ezer menekült bolyong az országban.

Fotó: Yannis Behrakis

Az Athén-Szaloniki autópályán az éjszaka nagyobb csoportokban vonultak a menekültek északi irányba, sokan közülük a szabad ég alatt töltötték az éjszakát - írja az index.hu. A macedón határ mentén a legfrissebb jelentések szerint mintegy 5000 menekült tartózkodik.

A Skai televízió kora reggel arról számolt be, hogy a regisztrációs központok, illetve a befogadó táborok zsúfolásig teltek. Ugyancsak menekültekkel vannak tele az athéni parkok, valamint a pireuszi kikötő rakodóterületei. Közben a kikötőbe reggel egy komphajón újabb, csaknem 500 menekült érkezett. A menekültek között sok a gyermek és az orvosi segítségre szoruló idős ember.

A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába

- nyilatkozta a Vöröskereszt egyik illetékese.

A görög hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a menekülteknek.

Mint ismert, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői megállapodtak arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. Az intézkedést elítélte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, mert mint mondta, ez nem áll összhangban a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi konvencióval.

A főtitkár közölte, tudatában van annak, hogy több európai országra a menekültválság miatt nagy nyomás nehezedik. Ennek ellenére arra szólította fel az érintett országokat, hogy ne zárják le határaikat. Ban Ki Mun szerint a kialakult helyzetben valamennyi országnak a szolidaritás, valamint a menekültek felelősségteljes elosztása szellemében kell cselekednie.

A leszboszi helyzetről írt riportunkat itt olvashatja el.

 

index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s