h i r d e t é s

Gripenek jelentek meg Budapest fölött - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gripenek jelentek meg Budapest fölött - VIDEÓ

2020. szeptember 24. - 14:43

Egy utasszállítót és a honvédség egyik gépét kísérve húztak át alacsonyan a ferihegyi repülőtér területén.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A Wizz Air, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága a ferihegyi egyes terminálon tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt, annak kapcsán, hogy megállapodtak egy (elméleti és gyakorlati) pilóta- és légiutaskísérő-képzési és -továbbképzési együttműködésről.

Ennek megfelelően a Wizz Air fogja biztosítani a Magyar Honvédség Airbus A320 családba tartozó repülőgépein szolgálatot teljesítő személyzet jártasságának fenntartását ismeretfelújító képzésekkel és gyakorlati oktatással - ugyanazon programmal, amellyel a cég saját személyzetét is képzik.

Emellett megállapodtak abban is, hogy a Wizz Air igénybe veheti a Magyar Honvédség kecskeméti, illetve más, általuk üzemeltetett repülőtereit akkor, ha külső körülmények (például nem megfelelő időjárás) miatt Budapest vagy Debrecen helyett máshol kell leszállniuk.

Korábban előfordult, hogy ilyenkor a környező országok légikikötőibe kellett irányítani egyes járatokat – az új hazai repülőterek bevonásával ez számos esetben kiküszöbölhető lesz - közölte a Wizz Air.

Kilián Nándor vezérőrnagy az airportal.hu tudósítása szerint azt hangsúlyozta, hogy egy korábbi megállapodást egészítenek most ki, amely anyagi előnnyel jár a honvédség számára. Ezt azzal magyarázta, hogy eddig a katonai pilótákat és légiutas-kísérőket külföldön kellett képezni. A programban 20-30 ember vesz majd részt.

A tájékoztatót követően egy mini-légibemutatót tartottak a megállapodásban részt vevő felek: a Wizz Air egyik Airbus A321neo utasszállító repülőgépét és a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállítógépét két-két Gripen vadászgép kísérte, miközben áthúztak az 1-es kifutópálya fölött. (infostart.hu)