h i r d e t é s

Gulyás: Alagutakat fúrnak a migránsok a határon

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Gulyás: Alagutakat fúrnak a migránsok a határon

2019. november 29. - 07:48

 

Jelentősen és ugrásszerűen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány előző napi ülésén áttekintette a migrációs helyzetet. Gulyás Gergely ismertette: 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen kísérlet pedig a múlt héten.

A miniszter azt mondta, hogy új technikával próbálnak a migránsok az ország területére bejutni: két ponton is az államhatár alatti alagutat fedezett fel a rendőrség. Az egyik egy 34 méteres alagút, Csongrád megyében, Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria település térségében.

Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni

- közölte.  

Megjegyezte: a vajdasági magyar közösség több tagja, politikai vezetők is azt jelezték, hogy a térségben a bevándorlók száma aggasztó gyorsasággal nő. Ezért is hangsúlyozzák, hogy a balkáni útvonalon ne induljanak el a bevándorlók, ebben az esetben a magyar-szerb határon, vagy az unió más külső határán kell őket megállítani.

Kérdésre kijelentette, Magyarország továbbra sem tud elfogadni olyan javaslatot, amely kötelező betelepítési kvótát tartalmaz.

Ha ez önkéntes, akkor nekünk nincs mit hozzátenni

 - tette hozzá.

Gulyás Gergely beszámolt arról: az európai helyzetet is értékelték a kabinet ülésén, megállapítva, hogy lényegesen szélesebb körű bizalmat élvez az Európai Bizottság az előző napi szavazás után, mint amit a bizottság elnöke kapott nyáron, és lényegesen nagyobbat annál is, amit a Juncker-bizottság kapott korábban.

Kitért arra is, hogy a magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, és biztosak benne, hogy Várhelyi Olivér, Európa és Magyarország javát fogja szolgálni tevékenységével. A magyar biztost az egyik legfelkészültebb jelöltként jellemezte a miniszter, aki megjegyezte: az európai uniós dokumentumok világosan rögzítik, hogy egy biztosnak milyen kötelezettségei vannak. Az egész ország sikere ez, bár nagyon sok magyar EP-képviselő volt, aki mindent megtett az ellen, hogy magyar biztosa is legyen a testületnek - mondta.

Kérdésre adott reakciójában hangsúlyozta, nem állják meg a helyüket Dobrev Klárának, a DK európai parlamenti képviselőjének azon kijelentései, miszerint, kezdeményezni fogja Várhelyi Olivér frissen kinevezett uniós biztos felmentését, amennyiben a kormánytól kapott utasításokat hajt végre. Se utasításra, se felmentésre nincs lehetőség - jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint egyértelmű, hogy Várhelyi Olivér sokkal jobban ismeri az unió működését, mint Dobrev Klára. Megjegyezte azt is: Dobrev Klára arra használta fel brüsszeli munkáját, hogy megakadályozza a magyar kormány által jelölt biztos megválasztását.

További felvetésre azt mondta: Dobrev Klára egyházak ügyében folytatott retorikája az Európai Parlamentben a legrosszabb kommunista időszakot idézi.      

A tárcavezető szólt arról is, hogy a kormány döntése értelmében több mint 34 milliárdos többletforrást biztosítanak az egészségbiztosítási alap javára még erre az évre. A vonatkozó határozat megjelent a Magyar Közlönyben.

Gulyás Gergely elmondta: a pluszforrást gyógyszerár-támogatásra, gyógyászati segédeszközök állami támogatására, és a ritka betegségekben szenvedők számára magasabb színvonalú egészségügyi ellátás biztosítására különítették el.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy szülő a nyilvánossághoz fordult ritka betegségben szenvedő gyermeke gyógykezelése érdekében.

Kérdésre a tárcavezető közölte: a ritka betegségeknél alkalmazandó kiemelt költségű gyógyszerek esetében, ahogy eddig, a jövőben is az OEP-hez kell egyéni kérelmet benyújtani.

A tárcavezetőt kérdezték a kórházak adósságállományáról is. Gulyás Gergely azt mondta, az egészségügy finanszírozása akkor lesz rendben, ha az intézményekben nem alakulnak ki adósságok, a szükséges ellátásokra jut elég pénz. Felidézte, 2010-ben 120 milliárd forintos volt a kórházi adósságállomány, ami mostanra jelentősen csökkent. Hangsúlyozta, a kormány minden esetben megvizsgálja, hogy a kórházak igazgatóinak van-e személyes felelőssége az adósság felhalmozódásában, ugyanakkor azt is tudják, vannak olyan ellátási formák, amelyek jelenleg alul-, míg mások felülfinanszírozottak, így szabályos működés mellett is elképzelhető kisebb, vagy nagyobb tartozások kialakulása.

Gulyás Gergely a budapesti repülőteret és a fővárost összekötő út fejlesztéséről azt mondta: folyamatban van ennek a tervezése, Fürjes Balázs államtitkársága foglakozik a kérdéssel. Szeretnék minél előbb megkezdeni a kétszer két sávos út kialakítását - jelezte.

A román nagykövet napokban tett nyilatkozatára, miszerint nem lesz mód az erdélyi gazdák támogatására kétoldalú szerződés hiányában, úgy reagált: egységes gazdasági térség tagjai vagyunk. Várjuk, hogy Romániának milyen kifogása van az ellen, hogy Magyarország a román gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul az erdélyi térség támogatásán keresztül - fűzte hozzá a miniszter.

Az államháztartási hiány várható alakulásáról úgy vélekedett: a jelzettnél úgy tűnik rosszabb semmiképp nem lesz, de jobb lehet.

(MTI)


 

h i r d e t é s