h i r d e t é s

Gulyás Gergely: Iskolaőrséget hoz létre a kormány

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Gulyás Gergely: Iskolaőrséget hoz létre a kormány

2020. május 28. - 12:41

 

Kedd éjjel benyújtotta a kormány a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot, Budapesten péntektől jön a lazítás, benyújtották a jövő évi költségvetést is, Trianon évfordulóján lesznek megemlékezések – hangzott el a csütörtöki kormányinfón. - írja a veszpresszo.hu.

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A hétfői és szerdai kormányülésnek is egy napirendje volt, a költségvetés, illetve a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló törvény – közölte a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem lettek tömeges megbetegedések.

Szomorúan látták – mondta –, hogy a baloldali pártokra nem számíthattak,

nem a védekezésben vettek részt, hanem a kormány támadásában a veszélyhelyzet időszakában is.

Az eredményes védekezésnek köszönhetően – mint ismert –, a rendkívüli jogrend hamarosan megszűnik, de a járványügyi készültség még jó ideig velünk marad. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kórházak működése nem változik, a tiszti főorvos és a kormány kap extra jogosítványokat. Így fenntartható az időseknek a vásárlási idősáv – amiről nem tudják, hogy mennyi ideig szükséges – és a rendezvénytilalom is.

Gulyás Gergely felidézte, hogy szabadtéri mozikat, színpadokat, uszodát és stadiont meghatározott körülmények között lehet majd hamarosan Budapesten is látogatni, de a védőtávolságot be kell tartani. Az éttermek is nyitva tarthanak a távolság betartásával és azzal, hogy az ott dolgozók maszkot viselnek.

A kormány arról is döntött, hogy különleges szabályok lesznek Trianon századik évfordulójával kapcsolatban: június 3-a és 7-e között lehetnek megemlékezések. A parlamentben is lesz emlékülés, ahol Áder János mond majd beszédet, de Orbán Viktor is fog majd beszédet mondani.

– A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése – mondta Gulyás Gergely. Ma ugyanis még senki sem tudja megmondani, hogy a koronavírusnak milyen hatása lesz még idén a hazai gazdasági teljesítményre, 10 százalékos skálán mozognak a becslések mínusz 7-től plusz 2-3-ig.

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Ezért 858 milliárd forintos támogatás szerepel számukra a jövő évi büdzsében. A veszélyhelyzet elmúltával látjuk, hogy az országnak milyen források állnak rendelkezésre, így tervben vannak fejlesztések is, hangsúlyozta.

Az egyszer használatos műanyagok tiltásával kapcsolatban – amit már benyújtottak, majd visszavontak – Gulyás Gergely azt mondta, Palkovics László egyeztetett a szakma képviselőivel és az érintettekkel. Abban állapodtak meg, hogy az egyszer használatos műanyagok tiltására jövő év július 1-től van lehetőség, vagyis fél évvel később mint az eredeti terv volt.

Döntött a kormány arról is, hogy iskolaőrséget hoz létre, ez 500 intézményt fog érinteni. Az iskolaőr nagyrészt vélhetően korábbi rendőr lesz, része lesz a tantestületnek, állandóan jelen lesz ott, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak. Vannak olyan iskolák és térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi gondok, még az is előfordul, hogy a tanárt is megtámadják. Ez pedig nem fogadható el. Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de intézkedései jogosultságai lesznek. Emellett a pedagógus sérelmére elkövetett bűncselekmény is büntethető lesz már 12 éves kortól.

Kérdések:

– Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány még Tarlós Istvánnal megállapodott a Lánchíd felújításáról, erre 6 milliárdot ígértek. Ezt az ígéretet továbbra is fenntartják, de nem tudják, hogy erre a főváros igényt tart-e.

– A veszélyhelyzet megszűnése kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a rendkívüli jogrend arra ad még most lehetőséget, hogy a kormány törvényeket hozzon rendelet formájában. Az ezt követő járványügyi készültség ehhez hasonló mértékű rendkívüli felhatalmazást a kormány számára nem ad. A gyülekezési jogot például nem lehet korlátozni, de rendezvényeket tudnak tiltatni.

– Az Európai Bizottság 750 milliárdos mentőcsomagjáról a miniszter azt mondta, hogy csütörtökön alakítja ki a kormány az álláspontját. Itt új eszközhöz nyúlt a bizottság, a tervekben szereplő közös hitelfelvételt pedig jól meg kell fontolni.

– A munkahelyteremtésekről is érkezett kérdés. Gulyás Gergely itt megismételte, hogy kibővítik a közmunkaprogramot, bővül a honvédség és a cégeket úgy támogatják, ha megtartják alkalmazottaikat vagy újakat vesznek fel. Emellett nagyszabású továbbképzési program is indul.

– Kérdés érkezett arról, mikor fog a kormány újra leülni Karácsony Gergellyel. Azt nem tudni, hogy Orbán Viktorral mikor lesz találkozó, de olyan esemény lesz, ahol Fürjes Balázzsal zajlik majd megbeszélés.

– A járvány megmutatta az árnyoldalait is a jelenlegi egészségügyi rendszernek. Úgy kell felkészülni az esetleges második hullámra, hogy az egészségügy a lehető legjobb állapotban legyen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez átalakításokkal együtt jár-e és arról sincs döntés, hogy Pintér Sándor felügyelete alá kerülne ez a szektor. A kiskunhalasi járványkórházból börtönkórház lesz.

– A Deák téri késeléses gyilkossággal kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy itthon az erőszakos bűncselekményeket szigorúbban büntetik, mint korábban bármikor. Ám a miniszter szerint azzal is komolyan foglalkozni kell, hogy a sajtóbeszámolók alapján a késelő drog hatása alatt áll.

– Egyelőre még nem tudni, hogy megrendezhetők-e az augusztus 20-i állami ünnepségek. Terveznek ünnepet, de ha a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, akkor nem fogják megtartani. Július végéig megszületik erről a döntés.

– Bizniszegyháznak minősül-e az a bevett hazai felekezet, ahol minden egyházi tulajdonban lévő cégben az alapító lelkész közvetlen családtagja ül? Vizsgálatra érdemesnek tartanák-e, ha kiderülne, hogy egy bevett egyház lelkésze minden látható, adózott jövedelem nélkül milliárdos magánvagyonra tesz szert? Különös tekintettel arra a helyzetre, ha ez a bevett egyház közpénzből jelentős állami támogatásban részesül. Elfogadhatónak tartják-e, ha egy bevett egyház lelkésze a saját nevére íratja az egyházi vagyon jelentős részét – köztük hitéleti célokra szóló ingatlant is? – kérdezte a Magyar Hang. Gulyás Gergely nem akarta magát az egyházak belügyeibe ártani. Így arról beszélt, hogy a bizniszegyházak ellen korábban azért hoztak törvényt, mert azt mondta a szabályozás, hogy 100 fővel már alakítható egyház és itt valósultak meg visszaélések. A miniszter szerint a Hit Gyülekezetéről – szimpátiától függetlenül – el kell ismerni, hogy működő és hívekkel rendelkező egyházról van szó.

veszpresszo.hu


 

h i r d e t é s