h i r d e t é s

Gulyás Gergely sületlensége

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gulyás Gergely sületlensége

2022. október 01. - 09:22

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint két oka van annak, hogy Magyarországon a legmagasabb Európában az élelmiszer-infláció. Az uniós szankciók, meg az aszály. A gond, hogy a válasz minden jel szerint távol áll a valóságtól.

Gulyás Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hogy mindenért az uniós szankciók a hibásak a Fidesz szerint azt már megszokhattuk. Az élelmiszer esetében pedig az aszály bedobása mindenképpen jó érv a hozzá nem értők számára.

Raskó György közgazdász, aktív gazdálkodó, a Földművelésügyi Minisztérium volt államtitkára szerint viszont Gulyás Gergely érvelése téves. Egyrészt, mert a többi EU tagországot ugyanúgy érintik a szankciók, tehát ez a többletet nem magyarázza, az élelmiszer-infláció mégis a fele, harmada a magyarországinak. Németország esetében a legfrissebb adatok szerint 17 százalék, míg Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 30 százalék feletti számot mért.


Forrás: KSH

Másrészt az aszály miatt a búzatermelés ugyan 25 százalékkal volt kisebb a tavalyinál, de a búza mennyiség így is ötször nagyobb, mint a hazai szükséglet. Hiány tehát nincs és nem is lesz. A nagy veszteség a kukoricát érinti, ott legalább 5 millió tonna a kiesés, de ennek hatása majd az aratás utáni időszaktól érvényesülhet. De nem fog, mert Ukrajnából gond nélkül beszerezhető a hiányzó másfél - kétmillió tonna, ráadásul legalább 10 százalékkal olcsóbban, mint a hazai piacról. Napraforgóból is jóval kevesebb termett, de a kevesebb is kétszer annyi, mint amennyire az országnak szüksége van a biztonságos étolaj-ellátáshoz – írja Raskó György.

Akkor mégis mitől lehet magasabb az élelmiszer-drágulás Magyarországon, mint a többi európai országban? A jó választ pontosan lehet tudni ráadásul a kormányhoz legközelebb álló bank profi elemzőjétől csak a miniszterelnökséget vezető miniszternek illene elolvasni, ha már kiáll a nyilvánosság elé. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a vártnál jóval magasabb infláció oka a többi között, a forint érdemi gyengülése, a népegészségügy termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adóemelése, a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges feloldása.

Természetesen megértjük Gulyás Gergelyt, hogy nehéz az adócsökkentés kormánya képviselőjeként elmondani, miszerint júniusban annyi új adót vezettek be, aminek súlyos következménye elől van miért menekülni. Az adók száma egyetlen nap alatt nem kevesebbel nőtt, mint 14-el. Kiskereskedőkre, bankokra, cégekre, légitársaságokra, gyógyszerforgalmazókra, energiaszolgáltatókra vetették ki. Nem kis tételekről van szó. Tényleg mit gondolt vajon Gulyás Gergely, hogy ennek semmi hatása nem lesz az inflációra? Könnyebb persze a hibákért másra és másokra mutogatni, de azért férfiasabb lenne valahogy közelebb kerülni a valósághoz, különösen akkor, amikor azt még a kormányhoz közeli szakemberek is leírják. (PIAC&PROFIT)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky