h i r d e t é s

Gyárfás durván visszavágott!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Gyárfás durván visszavágott!

2017. augusztus 07. - 06:45

 

Lemondott a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségének hat tagja, ezzel határozatképtelenné vált az eredetileg nyolctagú (plusz az alelnök és az elnök) testület. - írja a Magyar Nemzet

Bienerth Gusztáv és Gyárfás Tamás - Forrás: blikk.hu

Becsky András, Cseh László, Danks Emese, Török Enikő, Törös Károly és Wladár Sándor közleményükben azzal indokolták döntésüket, hogy „a továbbiakban nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt, ezért nem marad más választásuk, mint lemondani tisztségükről”. Mint írták, a magyar úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében cselekednek. Hozzátették: a szakmai sikerektől függetlenül úgy látják, a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.

Lapunknak több elnökségi tag is megszólalt. Törös Károly azt mondta: „Lényegében nem volt semmi személyes probléma az elnökkel, de úgy érezzük, hogy ennél komolyabb vezetésre van szüksége a magyar úszósportnak és a rettentő sok tehetségnek. Lényegében a szakma nem volt annyira képviselve, mint ahogyan lehetett volna” – mondta az úszóedző. Hangsúlyozta: szeretne nem mások nevében, de mégis úgy nyilatkozni, ami mutatja, hogy a többi aláíróval közös hangot képvisel, mondandóját levelükhöz hozzáfűzve.

Arra a kérdésre, hogy ennek a nyilatkozatnak a közös megfogalmazása pontosan miként történt, így válaszolt: „Mindnyájunkban felmerült már korábban is, hogy lemondjunk, lényegében időt adtunk Bienerth úrnak arra, hogy hozza rendbe a dolgokat, ami nem következett be. Huzamosabb ideje fennállt az állapot, lényegében a májusi és a két nappal ezelőtti elnökségi ülés között kristályosodott ki mindannyiunkban, hogy ha ez így megy tovább, akkor mi lemondunk. Tehát ennek semmi köze a világbajnoksághoz, az szakmailag jól sikerült, és semmi kivetnivaló nem volt benne, de a vb előtt semmiképpen nem akartuk ilyen helyzetbe hozni az úszószövetséget.”

Nem Bienerth, hanem Sós mellett álltak ki

Bár Sós Csaba szövetségi kapitány a sikeres világbajnokságot értékelő sajtótájékoztatón kedden azt mondta, hogy az elnökség a vb-t követő első elnökségi ülésen kiállt Bienerth Gusztáv mellett, Törös Károly szerint azzal a helyzettel kapcsolatban félreértés lehet, a Bienerth Gusztáv távollétében tartott rövid megbeszélés tárgya ugyanis nem a Bienerth, hanem a Sós Csaba melletti kiállást tartalmazta.

Elértük telefonon Sós Csabát is, aki erre úgy reagált: a történések valóban erre utalnak. Arra a kérdésünkre, hogy miért fogalmazott meg keddi sajtótájékoztatóján nyílt kiállást Bienerth mellett, amikor a szakma emblematikus arcai sorban állnak a vezetőváltó táborba, úgy fogalmazott, az elnök bizalmat vetett belé, amikor megkezdte a működését, finoman szólva sem volna illendő, ha ellene fordulna. Hozzátette: a Gyárfás Tamás-ellenes hangulat idején sem fordult az elnök ellen, hisz az a folyamatoknak csak egy része, hogy valaki nem kell, a másik része viszont az, hogy a kritikusok valakit vagy valakiket megnevezzenek. Sós számára nyilvánvaló, hogy rendkívüli közgyűlés jön, ahol tisztújításra is sor kerül. Volnának is ötletei, hogy kik felelhetnének meg a szakma és akár a sportállamtitkár asszony elvárásainak is, de neveket nem mond, ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy ki mozgathatja a szálakat a háttérben; mindössze annyit, két erős ember küzdelméről van szó, ám a hat elnökségi tag lemondása már túlmutat ezen, az úszószövetség működésképtelenné vált. Lapunknak elmondta: ha újraosztják a lapokat, ő szívesen folytatná a munkát egy új felállásban is. Sós jelenleg a szakági szövetségek összevont szövetségi kapitánya és a MÚSZ szakmai alelnöke is.

A MÚSZ ellenőrző testületének tagjai már hétfőn, illetve kedden egymás után mondtak le, de az elnökség nagyobb részének távozásával biztossá vált, Bienerth Gusztáv sem maradhat elnök, 30 napon belül tisztújító közgyűlést kell összehívni. Tudni kell: az elnökségnek 15 fősnek kellene lennie, de a májusi úszóközgyűlésen Bienerth nem tudta elérni, hogy feltöltsék az öt üres helyet, akár három elnökségi tag lemondása is a kritikus 8 alá vitte volna a grémiumot, azonban a hatfős távozással már csak négyen maradtak az elnökségben. Hétfőn már több úszólegenda is távozásra szólította fel Bienerthet, köztük Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, valamint Risztov Éva olimpiai bajnok.

Bienerth pitiánerezése

Kedden az ellenőrző testület vezetőjének lemondása után sajtótájékoztatót hívott össze az elnök, sokan azt várták, hogy bejelenti lemondását, ő azonban inkább támadásba lendült. Mint fogalmazott: – Számomra megdöbbentő, hogy egy nappal a vizes világbajnokság és az EYOF után egyesek egyéni sérelmeik után pitiáner bosszút forralnak. Rossz hírem van, a jövőre koncentrálok, arra kaptam mandátumot, hogy felszámoljam a barterkorszakot. Nyilvánvaló, hogy bizonyos emberek lábára léphettem, ez is mutatja, hogy jó úton járok, ez pedig bizonyos érdekeket sért.

Az Atv.hu csütörtök reggel arról írt, hogy a „nagypolitika” elengedhette az MÚSZ elnökének a kezét, a sportállamtitkár Szabó Tünde (olimpiai ezüstérmes úszó) egy más témájú sajtótájékoztatóján jelentette ki, ő szakmai irányítást tartana kívánatosnak az úszók élén, bár nem szeretne ennél jobban beleszólni a folyamatokba.

A Heti Válaszban csütörtökön interjú jelent meg Fürjes Balázzsal, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosával, akit megkérdeztek arról, hogy a vizes vb után akár az úszószövetség vezetését is átvehetné. Erre úgy reagált, hogy választás nincs napirenden, őt ilyesmivel a szövetség egyetlen tagszervezete sem kereste meg. „Ez pletyka, engem pedig pletykák nem foglalkoztatnak” – mondta.

 

mno.hu


 

h i r d e t é s