h i r d e t é s

Gyenge hidegfront érkezik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gyenge hidegfront érkezik

2018. szeptember 14. - 06:21

 

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, helyenként a 30 fokot is elérjük a délutáni órákban. Szombaton gyenge hidegfront érint bennünket, de jelentős lehűlést nem okoz! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a fátyolfelhők mellett nyugaton vastagabb felhők is megjelennek, csapadék még nem alakul ki.

Délután változóan, nyugaton és északon időnként erősen felhős lesz az ég és helyenként zápor, zivatar várható. Napközben északnyugatira, északira fordul a szél és megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 31 fok között alakul, de északnyugaton 24, 26 fok várható.

Szombaton a változóan felhős ég mellett eleinte a Dunántúlon várható csapadék, délutántól inkább keleten számíthatunk záporokra, zivatarokra. Élénk lesz az északnyugati szél. 25, 29 fokra számíthatunk.

Vasárnap a napos időt délutántól gomolyfelhők zavarják, csapadék nem várható. Az északkeleti szél élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken közvetlenül nincs fölöttünk front, de egy gyenge hidegfront megközeliti a nyugati, északi tájainkat. A délelőtti órákban erőteljesen melegszik a levegő, a melegedésre érzékenyek migrénes fejfájást és fáradékonyságot tapasztalhatnak! - írja a meteoklinika.hu

Pénteken csak megközelíti a nyugati tájainkat egy gyenge hidegfront, de még nem ér el bennünket. Nyárias nap vár ránk, így a pihenésnek és a szabad levegőn tartózkodásnak is kedveznek a feltételek.  A hűvös reggelt követően erőteljesen felmelegszik a levegő, néhol akár a 30 fokot is elérheti a délutáni csúcshőmérséklet. A melegedésre fokozottan érzékenyeknél gyakori lehet a fejfájás, migrén és fáradékonyabbak lehetünk a megszokottnál.  Fejfájásának enyhítése érdekében már a reggeli óráktól figyeljen a fokozott folyadékbevitelre és fogyasszon el egy csésze zöldteát, amely a fejfájás enyhítése mellett segít leküzdeni a melegben jelentkező fáradékonyságot.  A melegedés hatására jelentkező tünetek nem lesznek intenzívek, azonban tartósnak bizonyulnak.

A reggelek továbbra is hűvösek lesznek, az esti órákban pedig gyors hőmérséklet csökkenéssel kell számolni: a megfázás elkerülése érdekében fontos, hogy rétegesen öltözzön! 

Az UV-sugárzás az ország nagy részén mérsékelt lesz, de helyenként akár az erős fokozatot is elérheti, az érzékenyebb bőrtípusba tartozók használjanak legalább 30-as faktorszámú fényvédőkrémet.  A délutáni nyári melegben fennáll a kiszáradás veszélye, figyeljen a fokozott folyadékbevitelre! Kerülje a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, helyezze előtérbe a hús- és halételeket, valamint a gyümölcsöket és zöldségeket.

A pollenterhelés növekszik, a parlagfű virágpora nagy mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiások orrfolyást, szemviszketést tapasztalhatnak, a panaszok enyhítése érdekében ajánlott sűrűbben kezet mosni és a szellőztetést vagy a kora reggeli vagy az esti órákra időzíteni.

A közlekedés során a melegfront jellegű változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak lehetünk, a balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s