h i r d e t é s


Gyógyereje miatt tisztelik évezredek óta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyógyereje miatt tisztelik évezredek óta

2017. augusztus 05. - 14:49

 

Több évnek kell eltelnie: Virágzik az aloe vera a hatvani varrónő kertjében

Fotó: H. Szabó Sándor

Kis-Ázsiából és Afrikából származik az évelő fél-trópusi, pozsgás növény, melynek aloe vera a neve.

Kolumbusz Kristóf szerint: „Négy növény van, mely az ember számára elengedhetetlen: a búza, a szőlő, az olíva és

az aloe vera.

Az első táplál, a második megörvendeztet, a harmadik harmóniát szerez, a negyedik egészségessé tesz. Ez arra utal az idézett szerint, hogy már a Kr.e 1600 évvel, a sumér agyagtáblákon is szerepel.

A rómaiak, görögök, indiaiak, babiloniak és a kínaiak a régi időkben a gyógyászatban használták. Gyógyereje miatt az indiánok szent növényként tisztelték, a beduinok ételelixírként használták. Kleopátra a messze földön szépségéről nevezetes uralkodónő, ezzel ápolta bőrét. A mumifikálások során fontos szerepet játszott, az egyiptomiak az örök élet növényének hitték. Nagy Sándor hadvezér a sebgyógyításra használta eredményesen. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Évelő növény, levelei letörhetők, új nő a helyébe. Az aloe verát csak 4-5 éves korától szabad használni, korábbi éveiben még csak mérgező anyagokat tartalmaz. Napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére. Kivonatait széleskörűen hasznosítják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sőt sejtregeneráló és immunerősítő hatást tulajdonítva neki. Sokan nevelik otthonukban is "házi orvosként" tartva.

Egyikük Juhász Imréné Katalin asszony, a hatvani Drapéria Függönyés Lakástextil Szalon varrónője. Lőrinciben lévő otthonában évek óta neveli aloe vera pozsgás növényeit, melyeket szaporít is. A klíma és gondoskodás kedvez a fejlődésüknek. Ritkán virágoznak, évekbe telik míg megjelennek a több mint egy méter magas kifejlődött száron, a sárga virágok, mintha kisharangok lógnának rajta. A fiatalos nagymama a különleges adottságokkal rendelkező gyógynövényét a család hasznára fordítja. A zselés, sok vitamint Üdítőbe kevert aloe verával unokái immunrendszerét erősíti, nem csak nyáron, hanem a téli hónapokban is. Vágások, zúzódások, otthoni sérülésék ápolásában is gyors gyógyulást biztosítanak mindenkinek.h i r d e t é s

betöltés..

;