h i r d e t é s


Gyógyszerhiány van Magyarországon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Gyógyszerhiány van Magyarországon

2017. december 14. - 06:29

 

Krónikus baj lett a gyógyszerhiány, egyre több gyógyszer hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig - írja csütörtöki számában a Népszava

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A lap szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt, köztük olykor olyan életmentő vakcina is, mint az agyhártyagyulladás elleni, illetve a tetanuszoltás.

A Népszava példaként említi, hogy az agyhártyagyulladás baktériumának B törzse ellen védelmet nyújtó Bexsero hiányát január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni.

A gyógyszerhiány nem magyar sajátosság

– hívja fel a figyelmet a lap, hozzátéve, hogy a gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Tartós árletörés esetén előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a túl olcsó készítményt pihentetik.

Gondot jelent továbbá, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja. A magyar gyógyszerkészlet egy része illegálisan külföldre kerül, és ezt az ellenőrzés szigorítása sem tudta megszüntetni – olvasható a Népszavában. (24.hu)


 

h i r d e t é s

betöltés..