h i r d e t é s


Gyurcsány bejuttatja a parlamentbe az LMP-t és a Momentumot

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Gyurcsány bejuttatja a parlamentbe az LMP-t és a Momentumot

2017. szeptember 20. - 12:26

 

A Fidesz terveinek sarokköve a volt miniszterelnök. - írja a b1.blog.hu.

Forrás: b1.blog.hu

Erről az atv.hu szerint a velencei frakcióülésen beszélt Orbán. A tudósítás szerint  azt mondta, hogy

a kormányzat megrendelésére született belső mérések azt mutatják, hogy az is kedvező a Fidesz és a kormány számára, ha nem lesz 2018 tavaszára MSZP-DK összefogás, de - tette hozzá forrásunk

– az is jó lesz a Fidesznek, ha megszületik az MSZP-DK közös lista, mert a méréseik azt mutatják: ez esetben a baloldali választók jelentős részben választanák az LMP-t és a Momentumot, és ezzel besegítenék azt a két erőt a parlamentbe, amely még nem volt kormányon.

Azaz:

  • ha nem működik együtt a DK az MSZP-vel, akkor azzal megosztja a baloldali szavazótábort, és ezzel olyan egyéni körzeteket ad át a Fidesznek, ahol az máskülönben esélytelen volna;
  • ha meg közösen indulnak (akár listán is, akár csak egyéniben), akkor azzal szavazók százezreit taszítják el maguktól a kisebb ellenzéki pártok közül a nagyobbak felé, és egy esélyes kihívó helyett sok kicsivel kell szembenéznie az Orbán-pártnak.

Oszd meg, és uralkodj. Addig jó, amíg Gyurcsány él. Ha nem volna, ki kellene találni, olyan hasznos.

Úgy kell ő a Fidesznek, mint egy falat kenyér.

Ezt a problémát kezelte volna a Botka-terv, ami Gyurcsány ellenállásán és ügyes taktikázásán végleg megbukni tűnik. Eszerint a volt kormányfőnek vissza kell vonulnia ahhoz, hogy a kisebb baloldali ellenzéki pártok szavazóit is egy, a Fidesz leváltására esélyes lista (és annak egyéni jelöltjei) mögé lehessen csábítani.

Esetleg felvenni a listára ezen ellenzéki pártok vezetőit, hogy elejét vegyék az önálló indulásnak.

De sem ők nem lennének egy listán Gyurcsánnyal (erre már láttunk példát 2014-ben, amikor Juhász Péter inkább lemondott biztos befutó helyéről, csak ne kelljen Gyurcsánnyal egy listán szerepelnie, vagy a párbeszédesek csak unikumokkal tudták kezelni azt a sokkot, amit a volt miniszterelnökkel való közös indulás jelentett), se a szavazóik nem szavaznának ilyenre.

Ezt tudja a Fidesz is, számol vele, és örül neki.

Lehet az mondani, hogy a Fidesz csak taktikázik (azaz az ATV névtelen forrásai hazudnak), de erre semmi sem utal. Egyfelől elmondanak olyanokat, amiket nem biztos, hogy a pártvezetés azt akarná, hogy eljusson a Fidesz-szavazókhoz, ti hogy a Soros elleni kampány nem valós ellenféllel szembeni harc, hanem

a tábor összetartását szolgálja:

Most nincs bevándorló, de a kerítés létjogosultságát a vidéki Magyarország nem kérdőjelezi meg.

A harc folytatódik, a tábort össze kell tartani, kell hogy valami ellen küzdeni lehessen, ezért van szükség Sorosra, a Soros-tervre, a kvótára.

Továbbá a B1 blogon is írtunk arról, hogy létezik olyan mérés, ami szerint Gyurcsány akadályozza meg Orbán leváltását: csak a választók 16 százaléka szavazna egy olyan ellenzéki összefogásra, amelynek listáján Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

Ez pont akkora, mint az MSZP és a DK összesített szavazótábora. Kb. 1,3 millió választó, ami nem tud bővülni mert a kisebb ellenzéki pártok (LMP, Együtt, Párbeszéd, etc.) szavazói kategorikusan kizárják, hogy Gyurcsányra szavazzanak. 

De a DK elnöke azzal kábítja a híveit (és itt ez nem túlzás), hogy egy 3-4 százalékos párt éléről ő fogja leváltani Orbánt. Pedig őszintébb pillanataiban ő maga is elmondja, hogy segít összetartani a Fidesz táborát, máskor meg úgy viselkedik, mint egy politikai troll, és azt állítja:

Nem közvélemény-kutatásból csinálunk programot.

Aki így tesz, az nem politikus, hanem szatócs!

Éppen ott tart a magyarországi ellenzék, ahol 2013-ban, amikor Gyurcsány felkövetelte magát az ellenzéki összefogás listájára, és ezzel limitálta annak elérését. Pont annyi szavazatot kaptak, mint amennyit most kapna egy MSZP-DK közös lista (1,3 milliót).

Gyurcsánynak négy éve komoly szövetségesei voltak egy esélyes ellenzéki miniszterelnök-jelölt kinyírásában (aki elkövette azt a hibát, hogy elhitte, szövetségesei komolyan gondolják, hogy mindent alárendelnek a kormányváltásnak), mint Schiffer András és Mesterházy Attila. Most már egyedül is elegendő erre.

De hol van már Schiffer, és hol van már Mesterházy?

Csak Gyurcsány örök. Meg vele együtt természetesen Orbán is.

Szerző: nickgrabowszki/b1.blog.huh i r d e t é s

betöltés..

;