h i r d e t é s

Háborúhoz vezethet, ha érvényesíthetetlenné válnak az emberi jogok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Háborúhoz vezethet, ha érvényesíthetetlenné válnak az emberi jogok

2017. március 23. - 19:56

 

Az önkényuralom felé tett újabb lépésként értelmezi Haraszti Miklós, az ENSZ Emberi jogi Tanácsának korábbi megbízottja, hogy a kormánypárt a strasbourgi bíróság ítéletét támadja, és egyes politikusok az Emberi Jogok Európai Egyezményéből való kilépésről beszélnek. - írja a 168ora.hu.

Forrás: 168ora.hu

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlthéten ítélte el Magyarországot két bangladesi menedékkérő jogsértő fogva tartása, és így az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértése miatt. Az ítéletet Orbán Viktor és több vezető kormánypárti politikus is kritizálta. A kormányhoz köthető Alapjogokért Központ szerint ha a fellebbezés nem hoz eredményt, fontolóra kell venni a döntés végrehajtásának megtagadását, végső soron az EJEB joghatóságának felmondásától sem szabad elzárkózni, még akkor sem, ha ez az Emberi Jogok Európai Egyezményéből történő kilépéssel járna együtt.

Haraszti Miklós a Klubrádiónak erről azt mondta, egyszerűen az önkényuralom felé tett következő lépésről van szó. „Erdogan már felmondta ezt az egyezményt, Oroszországban pedig a Putyin által kinevezett bírákból álló alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy nem kötelező figyelembe venni az EJEB ítéleteit. Törökország és Oroszország a példa Magyarország számára, ennek látjuk a következő lépését. Ez először médiazajjal kezdődik:

a lakosságot nemzetvédő propagandával ellátva fosztják meg attól a jogától, hogy magyar, nemzetközi, EU- vagy ENSZ- fórumokhoz forduljon 

– fogalmazott Haraszti.

Szólt arról is, hogy az 1948-ban, a II. világháború tapasztalatai nyomán felépített világrend, azt szolgálja, hogy az emberi jogok, ne csak egy-egy országon belül, hanem nemzetközileg is kikényszeríthetők legyenek.

Ez a világbéke legfőbb biztosítéka hosszú távon, alapjában véve ezt támadják, ez pedig háborúhoz szokott vezetni.

(Klubrádio)

168ora.hu


 

h i r d e t é s