h i r d e t é s

Hadházy: “A szociális boltban összefutottam a strómannal”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hadházy: “A szociális boltban összefutottam a strómannal”

2020. március 16. - 07:23

 

Sok százmilliós közpénzes megrendelést kaptak sokszor telephely nélküli, kamu cégek – így foglalta össze a legújabb feltárt esetet a korrupciógyanús ügyeket bemutató sajtótájékoztató-sorozata mai rendezvényén Hadházy Ákos. - írja az atlatszo.hu.

Forrás: atlatszo.hu/ youtube képernyőfotó

A független országgyűlési képviselő szerint a most bemutatott Nógrád megyei ügy során uniós támogatásokból finanszírozott építkezéseknél ugyanazt a néhány, gyakran telephely és bejelentett munkavállalók nélküli céget hívta meg ajánlattételre a környék több kistelepülése. Hadházy szerint ezt csak úgy lehet megvalósítani,

ha valaki központilag súgta a településeknek, hogy kit kell ajánlattételre hívni és kinek kell győznie.

Hadházy szerint az irányított közbeszerzések, előre eldöntött nyertesek láthatóan nemcsak Simonka György vagy Boldog István körzetére jellemzők, ez a gyakorlat országszerte elterjedt. A képviselő az elmúlt hetekben Becsó Károly Fideszes országgyűlési képviselő Nógrád megyei körzetének EU-s közbeszerzéseit vizsgálta meg, és mint mondta “ijesztő hasonlóságot talált” az ott tapasztaltak, és az általa korábban feltárt mutyigyanús ügyek között.

A kifogásolható közbeszerzési gyakorlatban Hadházy szerint részt vett mások mellett a KELI-BAU Kft. is, amely az egyik körzetben 23-ból 17 önkormányzati beruházást megnyert 2017 óta. Ez a cég 2014-ig tisztán agrár profilú vállalkozás volt, telephelye Hadházy szerint “most is sokkal jobban hasonlít egy téesz majorságára, tehenek is vannak ott.”

Nógrád 2. körzetében 13 beruházásából nyolcat megnyert ugyanez a 2014-ben alapított és mostanra közel félmilliárd forintos árbevétel elérő KELI-BAU, melyet papíron a cég egyik alkalmazottja vezet, a felesége pedig tulajdonosként szerepel a cégadatbázisban. Ez a társaság Hadházy szerint valójában Szécsényfelfalu polgármesterének, Keresztes Imrének az érdekeltsége: 2016-ig a polgármester lánya, illetve a felesége nevén volt a cég, 2019-ig a lánya email címe volt a hivatalos elérhetősége a kft-nek.

A képviselő gyanúját azzal is bizonyítja, hogy ottjártakor a szécsényfalui szociális boltban összefutott a strómannal, a bejegyzett cégvezető M. Henrik pedig határozottan állította, hogy ez a cég igazából a polgármesteré. Hadházy videofelvételt is készített a helyszínen, melyből kiderül, hogy a cégvezető arról sem tud, hogy a felesége a tulajdonosa ennek a cégnek.

Hadházy felhívta a figyelmet arra, még a saját falujában is nyert közbeszerzést a polgármester családjának a cége – igaz, abban az évben át is került papíron a strómanhoz.

A közbeszerzéseken ügyelnek arra, hogy legyen öt ajánlat, azonban az legtöbb helyen meghívják ugyanazt a két töltelékcéget, amelyeknek semmilyen valódi telephelye, munkásai, referenciája nincsen. Ezek között van olyan, melynek telephelye és bevétele sincs.

A képviselő azt állítja, hogy az érintett cégek összebeszélésére utalnak olyan részletek is, mint hogy egy “töltelékcég” gyakran a pályázatra meghívása ellenére sem nyújt be ajánlatot, vagy érvénytelenül nyújtja be azt, továbbá hogy a legtöbb helyen mindig ugyanaz a közbeszerzési tanácsadó intézte a közbeszerzéseket.

Hadházy rendőrségi feljelentést tesz és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordul a közbeszerzés szabályainak megsértése miatt.

atlatszo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s