h i r d e t é s

Halálkamion: 25 évet kaptak az embercsempészek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Halálkamion: 25 évet kaptak az embercsempészek

2018. június 14. - 16:54

 

Három évvel ezelőtt 71 menekült fulladt meg egy hűtőkamionban. Most elítélték a felelősöket. - írja az nlcafe.hu.

Az elsőrendű vádlott L. S. az ellene és tizenhárom társa ellen emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2018. június 14-én. Első fokon 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében. Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében. A hvg.hu beszámolója szerint a tárgyalás jelentős médiaérdeklődés mellett zajlott. Jelen volt például a BBC, de német és osztrák újságírók is.

 A vádlottak az ítéletet hallgatják az L. S. és tizenhárom társa ellen emberölés, embercsempészés, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2018. június 14-én. Forrás: MTI Fotó: Ujvári 

A halálkamion ügye annak idején az egész országot megrázta. 2015. augusztus 26-án Mórahalmon szállítottak be 71 menekültet egy 14 négyzetméteres, teljesen zárt és nem szellőző hűtőkamionba, amelynek az ajtaját belülről nem lehetett kinyitni.

Az ügyész szerint a menekültek már fél óra után dörömbölni kezdtek, amit a sofőr jelzett is a társainak, az embercsempészek két vezetője, egy afgán és egy bolgár férfi azonban azt az utasítást adta, hogy ne nyissák ki a rakteret.

Ne hallja meg a dörömbölést, azok bent dögöljenek meg

 – utasította a sofőrt az afgán bandavezér a hvg.hu beszámolója szerint.

Miután a hegyeshalmi határátkelőnél feltűnést keltett a kamion, az embercsempészek a határtól nem messze, Parndorfnál hátrahagyták a kocsit, az ajtót pedig még ekkor sem nyitották ki, holott tudták, hogy ez a bent lévők biztos halálát jelenti. A menekültek azonban ekkorra már mind megfulladtak. Négy 14 évesnél fiatalabb gyerek is volt közöttük a raktérben.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

25 évet kaptak

Az ügyben az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint). A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

nlcafe.hu


 

h i r d e t é s