h i r d e t é s

Halálos baktériumokkal fertőzött a bolti csirkehúsok fele

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Halálos baktériumokkal fertőzött a bolti csirkehúsok fele

2019. május 12. - 11:09

 

Aggasztó eredményekre jutott egy friss vizsgálat.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Szupermarketekben vásárolt csirkehús mintáját elemezték egy német laboratóriumban: a minták több mint felében antibiotikum-rezisztens baktériumokat találtak. Nem is direkt, hanem a keresztszennyezés az igazán veszélyes.

A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehús-mintát elemzett egy egyetemi laboratóriumban, és a mérések szerint 56 százalékukon antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Aggasztó, hogy a négy legnagyobb német vágóhídról származtak az állatok, ahonnan egész Európába szállítanak.

A csirkehús ettől még nem válik életveszélyessé: a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak. Viszont a nyers, meg nem főzött húsból, például a vágódeszkáról, származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A kórokozók kialakulásának legfőbb forrása az, hogy a baromfitelepek antibiotikumokkal tömik az egészséges állatokat is, így a mutációk révén könnyen kialakulnak a rezisztens baktériumok. A Germanwatch azt követeli, hogy a baromfitelepeken drasztikusan csökkentsék le az antibiotikumok használatát, és az ipari gazdaságokból származó csirkehúst megfelelően címkézzék fel. (napi.hu)


 

h i r d e t é s