h i r d e t é s

Halálos betegség szedi magyar áldozatait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Halálos betegség szedi magyar áldozatait

2018. augusztus 05. - 06:01

 

Becslések szerint 2030-ig a tüdőrákhoz köthető halálos esetek száma a nők körében közel a felével nőhet. A nagyarányú emelkedést az okozhatja, hogy a 20. században a dohánycégek a női dohányzókat célozták meg.

Forrás: pxhere.com

A Cancer Research folyóiratban frissen publikált kutatás szerint a nők körében mért, a tüdőrákhoz köthető halálozási arány átlagosan 43 százalékkal fog emelkedni 2015 és 2030 között a vizsgált 52 országban. Várhatóan a leggazdagabb országokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon lesz a legmagasabb a halálozási arány, majd Amerika és Ázsia fog következni - írja az Independent. 

Bár a jövőben az e-cigaretták segíthetnek csökkenteni a halálozási arányt, a kutatók szerint ez, mint a leszokást segítő eszköz elég ellentmondásos, illetve nem is megfelelő. A tüdőrák visszaszorításának továbbra is az a leghatásosabb módja, ha megelőzzük, hogy az emberek egyáltalán elkezdjenek dohányozni.

Ezzel szemben a mellrákhoz köthető halálesetek aránya 9 százalékkal csökkenhet ezen időszak alatt. A csökkenés az orvosi ellátás és a szűrési programok fejlődésének eredménye, amely lehetővé teszi a betegség korai felismerését és kezelését. Ezzel szemben Nagy-Britanniában és más országokban alig változott a tüdőrákot túlélők száma, mert a betegséget csak későn diagnosztizálják.

Nemrég a Pénzcentrum is foglalkozott azzal, hogy Magyarországon kiugróan magas a tüdőrákhoz köthető halálesetek aránya. Az Eurostat adatai szerint 2015-ben 5,2 millió haláleset volt az Európai Unióban, ennek negyede, 1,3 millió volt köthető a rákos megbetegedésekhez. Ezekből 273 400-at tüdőrák okozott, ide értve a légcsövek rákos megbetegedését is.

A végzetes rákos megbetegedések között a tüdőrák volt a leggyakoribb, az összes rákos haláleset 21 százalékát ez a betegség okozta. Ráadásul az uniós tagállamok közül éppen Magyarországon volt a tüdőrák aránya a legmagasabb: hazánkban az összes rákos haláleset 27 százalékáért a tüdőrák volt a felelős. Három éve hazánkban 32 792 rákos halálesetet regisztráltak, ebből 8 753 volt a tüdőrákos esetek száma. A betegség itthon a férfiak között gyakoribb: az előbbi szám 5 356 férfit és 3 397 nőt takart.

Forrás: Pénzcentrum / sztarklikk.hu


 

h i r d e t é s