h i r d e t é s

Halasztja Karácsony Gulyás Gergellyel a tanácskozást

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Halasztja Karácsony Gulyás Gergellyel a tanácskozást

2020. június 05. - 12:37

 

A főpolgármester szerint felesleges a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülése, amíg az önkormányzati szövetség nem egyeztet a pénzt elvonó kormánnyal

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója - korábbi felvétel - Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

A kormány és a főváros abban egyezett meg, hogy közösen áttekintik a főváros költségvetésének kiadási és bevételi szerkezetét, a kormány pedig azt vállalta, hogy április 30-ig nem hoz az iparűzési adóban változást. 

Fürjes Balázs, a SpiritFM Kelj fel Jancsi című műsorábana azt is elmondta, hogy az iparűzési adó kivezetésének leghangosabb propagálója Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere. Az államtitkár szerint e téren lenne teendő, de most nem lesz változás a téren.A Lánchíd felújításával kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, három dolgot nem ért: miért nincs két hete válasz Karácsony Gergelytől arra a kérdésre, hogy miért tartja most halaszthatónak a felújítást, ha fél éve készült szakvélemény szerint ennek június elejéig meg kell kezdődnie. Szintén nem érti, miért nincs párbeszéd a kormány és a főváros között, és azt sem, miért nem történt semmi fél év alatt a főváros által kért szakvélemény szerint halaszthatatlan felújítás ügyében?

Az államtitkár hozzátette: azt szerette volna, ha a Lánchíd állapota lenne a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének első napirendi pontja. Fürjes Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy Karácsony Gergely mondta fél évvel ezelőtt, hogy a híd felújítása nem tűr halasztást, és ezt az állítását komoly mérnöki szakvéleménnyel támasztotta alá, amely duzzadó rozsdáról és korrózióról írt. Fürjes Balázs hozzátette: a Lánchíd állapota egyfelől biztonsági problémákat vet fel, másfelől a halasztás drasztikusan növeli a költségeket, vagyis minden héten milliókat, milliárdokat önt ki a főváros.

Ennek fényében Fürjes Balázs csalódottságának adott hangot, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddre kitűzött ülését a főváros lemondta. Az államtitkár szerint a főpolgármester azt kérte, bizonytalan időre halasszák el az ülést. Fürjes Balázs beszámolója szerint Karácsony Gergely Gulyás Gergellyel közölte, hogy halasztást kér. "Amióta a tanács létezik, még soha nem fordult elő, hogy bármelyik fél lemondta volna" – tette hozzá az államtitkár.

A tanácsnak Fürjes Balázs beszámolója szerint kéthavonta kéne ülésezni, de a legutóbb február végén találkoztak. Ez a járvány miatt érthető az államtitkár szerint, de a nyári szünet előtt muszáj lenne ülésezni.

Fürjes Balázs sajnálja, hogy fél év alatt nem történt semmi a Lánchíd felújításával kapcsolatos közbeszerzés ügyében, pedig két fontos kérdés is van: a biztonság és a költségek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Lánchidat 1913 és 1915 között újították fel teljesen, még a háború után sem újították fel a felrobbantott hidat csak kiemelték a vízből és visszaállították. A genovai hídról sem gondolta senki, hogy baj lesz. A mérnökök attól tartanak, hogy eljöhet egy pont, amikor nem lesz javítható, hanem cserélni kell. Ezeket a kérdéseket szerették volna tisztázni a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddi, elhalasztott ülésén.

Fürjes Balázs hozzátette: önkormányzati autonómia van Magyarországon, a Lánchíd a fővárosé és Tarlós István ezt előkészítette. Kerpel-Fronius Gábor tegnapi, Egyenes beszédben elmondott szavaira reagálva azt az államtitkár azt mondja: nem bánná, ha most nem a Liget, hanem a Lánchíd lenne a főváros számára a zászlóshajó. Sajnálja, hogy egyszer sem volt lehetőség megvitatni a Ligettel kapcsolatos terveket a fővárossal – tette hozzá az államtitkár. (atv.hu)


 

h i r d e t é s