h i r d e t é s

Handó menesztéséről dönthet az Országgyűlés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Handó menesztéséről dönthet az Országgyűlés

2019. június 10. - 10:07

 

A közigazgatási bíróságok elnapolása és az amerikai-magyar védelmi megállapodások is terítéken lesznek a parlament kétnapos ülésezése során.

Szájer Józsefné Handó Tünde - Forrás: MTI

Az Országgyűlés a pünkösdi ünnep miatt kedden kezdi munkáját és csütörtökig ülésezik. A plenáris ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást – írja az MTI.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett. 

Mint arról a Népszava is beszámolt, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) komoly kritikákat fogalmazott meg a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint az Ország Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének tevékenységével kapcsolatban.   

A Budapesten tartott terepszemle és megbeszélések alapján az egyesületi küldöttség arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevékenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki a hazai igazságszolgáltatásban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák. 

Az elnöknő felmentését kezdeményező OBT azt is kifogásolja, az OBH-nak küldött jelzéseik visszhang nélkül maradnak: az Index szerint egy év alatt nyolc törvénysértésről értesítették Handó hivatalát, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt.

Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT "radikális lépését".  

Fiókba kerül a közigazgatási bíróság terve

A képviselők ezután interpellációikat és azonnali kérdéseiket is egy-egy órában tehetik fel, majd a kérdések következnek harminc percben. Szerdán 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, amit nemzetközi egyezményekről szóló határozathozatalok követnek. A szavazások után hat javaslat, köztük a közigazgatási bíróságok hatályba lépésének elhalasztásáról szóló előterjesztés általános vitáját bonyolítják le.

Csütörtökön újabb hét indítványt tárgyalnak. A képviselők - egyebek mellett - a kormány médiaszolgáltatást érintő módosítási javaslatairól mondhatják el véleményüket, majd a magyar és amerikai kormány közötti védelmi megállapodáshoz, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek magyarországi állomásozásának engedélyezéséhez szólhatnak hozzá. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s