h i r d e t é s

Harmatgyenge a forint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Harmatgyenge a forint

2019. május 10. - 09:29

 

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A kép illusztráció! - Forrás: Autopro.hu

A 6,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adatra kezdetben esett, majd erősödött a forint, de összességében a bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat mellett továbbra is öthavi mélypontja közelében billeg az euróval szemben. - írja a portfolio.hu

A 6,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adat mellett a forint előbb 324-ről 324,8-ig esett az euróval szemben, azaz öthavi mélypontját tesztelte, majd hirtelen erősödni kezdett.

A forint aztán estére kissé visszagyengült, azóta pedig 324,2 körül ingadozik a bankközi piacon amellett is, hogy éjszakától hatályba lépett 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre (a mától hajóra rakott termékekre) a 10%-ról 25%-ra megemelt amerikai importvám. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy a mai washingtoni újabb amerikai-kínai egyeztetésen mire jutnak és beváltja-e Donald Trump azt a minapi fenyegetését is, hogy a fennmaradó bő 300 milliárd dollárnyi amerikai importra is kiveti a megemelt vámot. Továbbá az is nagy kérdés, hogy a kínaiak milyen megtorló lépéseket tesznek.

A nemzetközi befektetői hangulat kissé javult ma reggelre, de továbbra is nagyfokú a bizonytalanság, ráadásul Európa számára kulcsfontosságú, hogy Trumpék hogyan döntenek a jövő héten lejáró határidőig az európai autószektorra megemelni tervezett vám kérdésében.

Ezek a bizonytalanságok és az MNB laza monetáris politikájával kapcsolatos piaci kételyek együtt gyengén tarthatják a forintot, és ha a 324,8-as szint áttörik az euróval szemben, akkor 326, majd 328 körül húzódnak gyengébb ellenállások az EUR/HUF-ban. 

A dollár kissé gyengült tegnap a nemzetközi piacokon, így a dollár/forint 289-ig visszaereszkedett, de továbbra is közel jár ahhoz, hogy 291 felett új kétéves forintmélypontról beszélhessünk. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s