fbpx Három év börtönt kapott az uzsorázó polgármester | CIVILHETES

h i r d e t é s

Három év börtönt kapott az uzsorázó polgármester

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Három év börtönt kapott az uzsorázó polgármester

2020. november 19. - 19:11

 

A tavaly újraválasztott Beri Róbert az előző ciklusban ötven százalékos kamatot kért a rászorulóktól a „támogatásáért”.

Beri Róbert polgármester a faluszéli önkormányzati tulajdonú uborkaföld mellett beszélt az őt ért uzsoravádakról - Forrás: index.hu

Csalás és annak kísérlete, zsarolás, valamint háromrendbeli  uzsorabűncselekmény miatt jogerősen 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beri Róbertet, Nyírpilis független polgármesterét – derült ki a bírósági portálon csütörtökön közzétett szerdai ítélet összefoglalójából.

Ezzel másodfokon – időmúlásra hivatkozva – fél évvel csökkentette az elsőfokú bíróságon a polgármesterre korábban kiszabott szabadságvesztést. A bíróság Beri Róbertet a letöltendő börtönbüntetés mellett 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és vele szemben 455 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt. 

A férfi 2014-től kezdve nehéz anyagi körülmények között élő lakosok helyzetét kihasználva, és többeknek úgy adott pénzt hitelre, hogy havi 50 százalékos kamattal megnövelt összeget kért vissza. Az eladósítottak így élelmiszert már csak a vádlott családja érdekeltségébe tartozó boltból tudtak vásárolni – szintén hitelre –, tovább növelve a tartozásukat. A polgármester ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki.

Más házát adta el többeknek

A férfi kihasználta azt is, hogy a helyi lakosság nagyrészt nincs tisztában az ingatlan-adásvétel jogi szabályozásával és 2015-ben egy házat úgy kínált eladásra, mintha arra feljogosították volna a ház valódi tulajdonosai. Egy házaspárnak el is adta 650 ezer forintért az ingatlant, akik havi 50 ezer forintonként törlesztettek neki.

Az ítélet szerint a pár néhány hónap múlva, amikor már 540 ezer forintot ki is fizettek, a pár ideiglenesen kiköltözött a házból. Ekkor Beri Róbert egy helyi asszonynak is eladta azt 600 ezer forintért, szintén részletfizetéssel. A később visszatérő „tulajdonosok”, már vissza sem tudtak költözni. Így az „eladó” 2017. február 7-én az ingatlant használó asszonytól egy összegben 105 ezer forintot követelt, fenyegetések kíséretében, s a nő át is adott neki ebből 25 ezret. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s